Dan Tapalaga il acuza pe Iohannis de „atac grav la libertatea presei”: „Act de politie politica. In orice stat democratic, seful serviciului secret care a spionat jurnalisti incercand sa le afle sursele trebuie demis urgent”

politica

Jurnalistul Dan Tapalaga (G4 Media) l-a acuzat marti seara pe Klaus Iohannis de „atac grav la libertatea presei si la G4Media.ro” dupa ce presedintele a declarat ca „stim cine” a dat informatii publicatiei in legatura cu proiectele de legi legate de siguranta nationala.

„Seful statului a evitat sa se pronunte pe continutul legilor, dar a tinut sa transmita public ca ‘oamenii sunt ingrijorati’. Nu, nu este vorba de opinia publica, de oameni obisnuiti, ca mine si ca tine, ingrijorati pe buna dreptate ca Romania e pe cale sa devina oficial o mare unitate militara.

(…) Dar grija lui este numarul unu sa ne avertizeze public, sa transmita o amenintare subtila ca este cu ochii pe G4Media.ro si, eventual, pe sursele noastre. Cum isi permite un sef de stat dintr-o tara UE sa chestioneze sursele unui site de stiri independent? Cat de aroganti au ajuns presedintele si ‘oamenii’ lui daca au ajuns sa ameninte in gura mare presa si sursele ei?

Repet, acesta reprezinta un act de politie politica, un atac grav la libertatea presei lansat de cel mai puternic om din stat, avand in spate un aparat de forta care i-a pus la dispozitie in mod ilegitim, ilegal si nejustificat informatii despre sursele unor ziaristi. In orice stat democratic, seful serviciului secret care a spionat jurnalisti incercand sa le afle sursele trebuie demis urgent. Acestea sunt fapte de o gravitate extrema in orice democratie.

A ajuns simpla publicare a unor drafturi ilegale de lege, repet, ilegale, o amenintare la siguranta nationala?”, a scris Tapalaga in G4 Media.

„In loc sa le ceara socoteala celor de la SRI pentru toate ororile strecurate in legile securitatii nationale, presedintele Iohannis se razboieste cu presa ca a indraznit sa le publice. Adica, tot efortul statului roman din ultima saptamana s-a canalizat in directia identificarii surselor G4Media.ro. Presedintele Iohannis anunta apoi triumfator ‘stim cine’ si califica publicarea/ transmiterea proiectelor pe surse ‘o eroare majora”’ ceea ce reprezinta pur si simplu un atac grav la libertatea presei.

Nu noi, G4Media.ro sau sursele noastre, sunt problema, domnule presedinte Klaus Iohannis. ‘O eroare majora’ este, inainte de toate, faptul ca legile securitatii nationale au fost scrise de serviciile secrete. Aceste institutii nu au drept de initiativa legislativa, potrivit regulilor de acum. Si-au adaugat in proiectele de legi si acest drept, pe care acum insa nu il au.

Asadar, serviciile au comis o ilegalitate scriind un proiect de lege, care trebuia elaborat la Guvern, sigur, cu consultarea si in colaborare cu specialistii din aceste institutii”, a subliniat jurnalistul.

Citeste si: Iohannis, enervat ca legile securitatii nationale au aparut in presa: „Stim cine le-a dat pe surse, este o eroare. Nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati”

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat deranjat, marti, ca proiectele de legi privind securitatea nationala au aparut in spatiul public. Presedintele a subliniat ca „nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati”.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securitatii nationale facute la inceputul anilor ’90, cand democratia a fost noua, s-a incercata sa se construiasca institutii moderne, care respecta drepturile cetateanului, insa in timp stim ca lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost intocmit cate un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg. Urmeaza sa fie analizat.

Cineva, stim cine, a considerat ca e bine sa le dea pe surse. E o eroare! E un prim draft. Vor intra in CSAT si o sa fie dezbatute.Cineva, si stim cine, a considerat ca este momentul sa le dea pe surse. Este o eroare majora, oamenii sunt ingrijorati cu toate ca avem doar un prim draft.

Aceste legi vor intra in dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului si sigur daca anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate.

Daca anumite abordari din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati sau o incalcare a drepturilor cetatenesti. Acestea sunt speculatii pur si simplu eroante, eronata e si scurgerea acestor prime forme catre media si, in final, am trecut de aceasta faza.

Personal ma voi ingriji ca acolo unde draftul nu a avut o forma corespunzatoare timpurilor noastra sa fie corectat. Aceste ingrijorari, la acest moment, nu sunt necesare.

Imi doresc sa avem legi ale sigurantei nationale moderne”, a declarat Iohannis la Buzau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: