externe

Danemarca renunta si la vaccinul Johnson&Johnson: „Avantajele utilizarii vaccinului nu prevaleaza asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit”

Prima tara din Europa care a renuntat la vaccinul AstraZeneca impotriva COVID-19 in aprilie, Danemarca a anuntat luni ca renunta si la cel de la Johnson&Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, in pofida aprobarii date de Autoritatea europeana pentru reglementarea medicamentelor (EMA) si de OMS pentru utilizarea acestuia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Autoritatea nationala de sanatate daneza a conchis ca avantajele utilizarii vaccinului impotriva COVID-19 de la Johnson&Johnson nu prevaleaza asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit, VIIT (un tip foarte rar de tromboza legat de injectarea serului) la persoane care primesc vaccinul”, a indicat ea intr-un comunicat.

In consecinta, Danemarca „va continua programul danez de vaccinare in masa impotriva COVID-19 fara vaccinul Johnson&Johnson”, a anuntat autoritatea respectiva.

Danemarca, care figureaza cu aceasta decizie printre primele care renunta la respectivul vaccin pe plan mondial, nu a autorizat niciodata vaccinul comercializat in Europa de Janssen, o filiala a J&J. Utilizarea sau nu a acestuia facea obiectul unei evaluari de la jumatatea lunii aprilie.

Aceasta decizie va incetini cu patru saptamani campania de imunizare in curs de desfasurare in Danemarca, unde epidemia este considerata ca fiind „sub control” si unde majoritatea persoanelor cu risc si a personalului de ingrijire a fost vaccinata.

Potrivit ultimului bilant, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinati integral si 23,4% au primit o prima doza.

In prezent, patru vaccinuri sunt autorizate in UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca si Johnson&Johnson- ultimele doua sub anumite conditii de varsta in majoritatea tarilor europene.

„Trebuie de asemenea avut in vedere faptul ca in viitor vom vaccina inainte de toate persoane mai tinere si mai sanatoase”, a declarat directoarea generala adjuncta a autoritatii sanitare daneze, Helene Probst, citata in comunicat.

In aprilie, regulatorul american suspendase momentan utilizarea vaccinului Johnson&Johnson dupa aparitia unor cazuri rare de tromboza.

In Europa, EMA a estimat ca acesta dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, in pofida riscului „foarte rar” de aparitie a unor cheaguri sanguine.

Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care cele dintai au fost primite la jumatatea lunii aprilie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

10 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

10 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

10 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

10 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

10 ore ago