news

Date oficiale Eurostat contrazic apocalipsa anuntata de PSD: Romania, printre tarile UE cu cel mai puternic avans al productie industriale

Productia industriala a revenit pe crestere in Uniunea Europeana si zona euro in luna mai, dupa doua luni consecutive de scaderi ca urmare a masurilor de izolare impuse de Covid-19, dar cu toate acestea inregistreaza in continuare scaderi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat). PSD anunta insistent ca economia Romaniei s-a „prabusit” de la instalarea guvernarii PNL.

Conform acestor date, productia industriala a crescut cu 12,4% in zona euro si cu 11,4% in Uniunea Europeana (UE 28), in luna mai 2020 comparativ cu luna aprilie 2020, iar in randul statelor membre cele mai semnificative cresteri au fost inregistrate in Italia (42,1%), Franta (20%), Slovacia (19,6%), Ungaria (15,6%) si Romania (15,1%).

In schimb, in ritm anual, luna mai 2020 comparativ cu luna mai 2019, productia industriala a scazut cu 20,9% in zona euro si cu 20,5% in UE. Cele mai importate scaderi au fost inregistrate in Slovacia (minus 33,5%), Ungaria (minus 27,6%) si Romania (minus 27,4%).

Eurostat precizeaza ca, in ritm anual, productia industriala a scazut in toate statele membre UE in luna mai.

Datele publicate anterior de Institutul National de Statistica arata ca in luna mai 2020, productia industriala a crescut, ca serie bruta, fata de luna precedenta, cu 22,2%, datorita rezultatelor consemnate in industria prelucratoare (+31,8%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a fost mai mare fata de luna precedenta cu 15,1%, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+20,6%).

In mai 2020 fata de luna mai din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost cu 30,6% mai mica, pe fondul scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-33,8%), industria extractiva (-18,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,8%). Totodata, productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 28%, in perioada analizata, ca urmare a activitatilor din industria prelucratoare (-31%), industria extractiva (-17,4%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

2 ore ago

Constanta: Jandarm lovit cu pumnul in fata de un minor de 16 ani. Minorul a fost arestat preventiv

Un minor in varsta de 16 ani a fost arestat preventiv pentru ultraj, fiind acuzat…

O oră ago

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

5 ore ago

Dan Voiculescu a trimis sapte galeti de mici in redactia Antena 3. Pe post se difuza „cum sa mananci corect micii, fara sa-ti afectezi digestia”

Cu ocazia zilei de 1 Mai, fondatorul trustului Intact a trimis in redactia postului Antena…

2 ore ago

Violente ale politiei la Tbilisi, un europarlamentar cere retragerea statutului Georgiei de candidat la aderarea la UE

Dupa folosirea violentei de catre fortele de securitate din Tbilisi la un miting impotriva legii…

2 ore ago