externe

Delirul lui Lukasenko: „Occidentul vrea sa inece in sange fratia ruso-ucraineana, fratia noastra slava”

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat vineri ca Occidentul doreste sa „inece in sange fratia ruso-ucraineana”, informeaza TASS.

Intr-un discurs despre starea natiunii, el a spus ca Ucraina este impinsa intr-un conflict si este pregatita pentru a fi impliacat  intr-o agresiune.

„Acumularea tensiunilor in sud provoaca cea mai mare alarma”, a spus el. „Ucraina devine subiectul unui compromis de culise”.

„Ucrainenii sunt impinsi in flacarile unui conflict, sunt distrusi mental, pregatiti intentionat pentru o agresiune, in timp ce se modeleaza sentimente ostile fata de popoarele fratesti, inclusiv fata de belarusi”, a spus presedintele. „Este important pentru Occident sa inece in sange fratia ruso-ucraineana, fratia noastra slava”.

Lukasenko a declarat ca el crede ca tarile occidentale vor persista in perturbarea situatiei din fostele tari sovietice pentru a slabi Rusia.

„Situatia din Kazahstan a aratat ca nu numai fratia slava, ci si cea din Asia Centrala a devenit o tinta”, a declarat el intr-un discurs despre starea natiunii. „Este evident ca Occidentul, cu scopul de a slabi Rusia, va continua cu tactica de a perturba spatiul post-sovietic”.

„Trebuie, data fiind situatia, sa reactionam si sa ne consolidam capacitatile de aparare?”, a continuat el. „Raspunsul este evident: din pacate, daca vrei pace, pregateste-te pentru razboi.”

In ultima vreme, a existat o avalansa de declaratii in Occident si la Kiev potrivit carora Rusia ar putea invada Ucraina. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca acestea sunt escaladari nefondate si ca Rusia nu ameninta pe nimeni. In acelasi timp, el nu a exclus provocari care sa coroboreze aceste declaratii occidentale si a avertizat ca folosirea fortei pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei va avea consecinte grave.

La inceputul lunii ianuarie au izbucnit revolte in masa in Kazahstan, cu atacuri asupra politiei si armatei. Presedintele Kassym-Jomart Tokayev a descris evenimentele ca fiind o tentativa de lovitura de stat. Situatia a fost stabilizata pana la 7 ianuarie, in timp ce situatia de urgenta a durat in unele regiuni pana la 19 ianuarie. In urma evenimentelor, 225 de persoane au fost ucise si peste 4.500 au fost ranite.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

2 ore ago

Premierul scotian Humza Yousaf, asteptat sa demisioneze astazi din functie, din cauza esecului de a obtine in continuare sprijin pentru un guvern minoritar

Premierul Scotiei, Humza Yousaf, va demisiona din functia de prim-ministru al Scotiei chiar astazi, potrivit…

11 minute ago

Curtea Penala Internationala de la Haga ar putea emite un mandat de arestare pe numele premierului israelian Beniamin Netanyahu, pentru crime de razboi

Oficialii israelieni se tem tot mai mult ca instanta juridica suprema de pe glob, Curtea…

28 de minute ago

Un bucurestean a castigat Marele Premiu la 6 din 49, in valoare de peste 3,5 milioane de lei, cu un bilet pe care a dat 10 lei si 50 de bani

 Un bucurestean sau o bucuresteanca (inca nu i se cunoaste identitatea) a castigat ieri marele…

30 de minute ago

Clotilde Armand: „Ciolacu are BAC-ul luat – probabil cu spaga – la 38 ani. Nici Viorica Dancila nu-l intrece in dezacorduri si perle”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, are o replica foarte taioasa dupa atacurile la care a…

2 ore ago