politica

„Demarati referendumul Fara penali!” USR si PLUS ii cer lui Iohannis sa fructifice victoria de la CCR

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, ca decizia CCR de miercuri ”deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai sa avem si referendumul ”Fara penali”, referendumul pe justitie fudamental pentru Romania”.

„CCR a admis sesizarea presedintelui la modificarea Legii electorale, precizand foarte clar ca este posibila organizarea unor referendumuri in timpul alegerilor, in timpul alegerilor europarlamentare. Practic in acest moment se deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai sa avem si referendumul ‘Fara penali’, referendumul pe justitie fudamental pentru Romania.

Alianta USR-PLUS are toata increderea ca presedintele Romaniei va demara acest referendum care ar scoate Romania din cei doi ani si jumatate de lupta pe justitie pe care ne-o servesc Liviu Dragnea si PSD. In acest moment avem toate sansele ca pe 26 mai romanii sa poata sa voteze pentru fara penali”, a declarat Dan Barna, in Parlament.

Liderul USR a afirmat ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis acest aspect si a apreciat ca va analiza situatia.

„Finalitatea este ca introducand aceasta modificare in Constitutie cei condamnati nu mai pot candida la urmatoarele alegeri. Un astfel de referendum va pune o presiune extraordinara la tot ce s-ar vota in Parlamentul Romaniei. Acum cateva saptamani a fost ultima discutie. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru ca era o contestatie la Curte si astepta raspunsul. Am discutat de referendumul pe justitie si presedintele analizeaza oportunitatea. Avem o oportunitate majora sa iesim in acest blocaj in care este societatea. Sunt optimist ca daca presedintele va decide sa initieze acest referenndum ar putea debloca situatia in care se afla Romania”, a adaugat Barna.

PNL nu vrea sa-l grabeasca pe Iohannis: Este decizia presedintelui de a stabili cand organizeaza referendumul

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat, in schimb, ca presedintele „stie foarte bine ce trebuie sa faca in privinta acestui referendum”.

„Actiunea a fost initiata de presedintele Romaniei, in mod evident si este un referendum de consultare. Pe cale de consecinta este decizia presedintelui Romaniei de a stabili cand organizeaza acest referendum pe care presedintele Romaniei l-a stabilit si am aprecia ca presedintelui Romaniei sa nu i se mai dea sfaturi cu privire la modul in care se organizeaza acest referendum pentru ca presedintele Romaniei stie foarte bine ce trebuie sa faca in privinta acestui referendum”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, miercuri, in Parlament.

El le-a reamintit liderilor USR ca initiativa ”Fara penali” se afla in procedura la Curtea Constitutionala.

”Este important de subliniat alt aspect, ca in privinta referendumului de revizuire a Constitutiei respectiv, campania pe care colegii nostri si pe care PNL a sprijinit-o si o sprijina ‘Fara Penali in funtii publice’, aceasta este in procedura de examinare, dupa cum bine stiti la Curtea Constitutionala si noi speram ca aceasta procedura sa fie admisa de Curtea Constitutionala si vom sprijini acest refrendum de revizuire cu toate fortele noastre”, a adaugat liberalul.

Amintim ca Iohannis a declansat in 24 ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a primit aviz pozitiv in Parlament. Ulterior partidele de la putere au modificat legea referendumului. Pe 17 ianuarie, Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in legatura cu modificarea acesti legi. Miercuri, CCR i-a dat dreptate in unanimitate.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

O noua „reusita” a guvernului Ciolacu: salile de pacanele, inchise la sate, se redeschid in orase

Salile de pacanele din localitatile mici au inceput sa se inchida rand pe rand, conformandu-se…

17 minute ago

Imagini nerecomandate cardiacilor: turisti chinezi, blocati timp de o ora pe marginea unei stanci abrupte, din cauza supraaglomeratiei – VIDEO

Muntele Everest nu este singurul varf din lume care se confrunta cu supraaglomerarea. La inceputul…

32 de minute ago

Un fals guru indian, acuzat ca ar fi inselat mii de oameni cu „leacuri” capabile sa vindece cancerul si COVID

Autoritatile indiene l-au acuzat pe un fals guru, pe nume Baba Ramdev, de conduita penala…

47 de minute ago

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

O oră ago