externe

Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sanctiuni impotriva membrilor unui grup din Rusia care a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la inceputul anului

Statele Unite au impus, luni, sanctiuni impotriva membrilor unui grup de informatii rusesc pentru rolul lor de a destabiliza democratia si de a influenta alegerile din Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei, citat de Reuters.

Noile sanctiuni vizeaza sapte persoane, dintre care unele au legaturi cu serviciile de informatii ruse, a spus departamentul intr-un comunicat. Printre acestea se numara liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapojnikov, care a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la inceputul anului 2023, se arata in comunicat.

Grupul face parte dintr-o mare operatiune de informare globala cu legaturi cu Rusia, care vizeaza Ucraina si tarile limitrofe, precum si Uniunea Europeana, Regatul Unit si Statele Unite, a declarat Departamentul Trezoreriei. Membrii grupului provoaca, antreneaza si supravegheaza grupuri din tarile democratice si desfasoara proteste antiguvernamentale, mitinguri, marsuri si demonstratii, a adaugat acesta.

Printre indivizi se numara: Yury Yuryevich Makolov, despre care Departamentul Trezoreriei a spus ca a fost implicat in sprijinul logistic pentru complot; Gleb Maksimovici Khloponin, care a adunat detalii de securitate asupra diferitelor cladiri guvernamentale din Moldova si Aleksei Viacheslavovich Losev, care a efectuat recunoasterea in Moldova. Svetlana Andreievna Boiko si Vasili Viktorovich Gromovikov s-au ocupat de bugetul si finantarea pentru complotul din 2023, se mai arata in comunicat.

„Acesti agenti de influenta analizeaza tarile vulnerabile la exploatare si provoaca temeri care submineaza increderea in principiile democratice din tarile vizate”, a spus departamentul in declaratie.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a salutat impunerea sanctiunilor, descriindu-le pe Facebook drept „un pas important in eforturile noastre comune de a mentine stabilitatea si mentinerea ordinii in tara noastra”.

Brian Nelson, subsecretarul departamentului pentru terorism si informatii financiare, a declarat ca sanctiunile de luni expun eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza natiunile democratice.

Uniunea Europeana si Canada au impus si saptamana trecuta sanctiuni impotriva unor persoane din Republica Moldova, invocand actiuni destabilizatoare.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Carstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Carstoiu,…

57 de minute ago

Spitalul Militar Cluj: „Actorul Florin Piersic nu a contactat nicio infectie nosocomiala pe timpul internarii in spitalul nostru”

Spitalul Militar Cluj a transmis joi ca actorul Florin Piersic "nu a contactat nicio infectie…

27 de secunde ago

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

6 ore ago

RTV anunta un „spectacol de inalta tinuta” de Paste. Invitati: Vali Vijelie, Marian Mexicanu si Pomohaci. „Pahare, nu te goli!” – Video

Postul Romania TV sustine ca de Paste va avea un "program extraordinar", "un spectacol de…

36 de minute ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

3 ore ago

PSD Prahova si-a schimbat candidatul la o primarie cu nevasta acestuia. Candidatul are condamnare penala

Organizatia PSD Prahova a schimbat pe ultima suta de metri candidatura pentru Primaria comunei Sotrile…

2 ore ago