Dezbatere aprinsa in Germania in urma restituirii bronzurilor din Benin

life

Intr-o miscare pe care multi au salutat-o drept o reparatie istorica, Germania a returnat in decembrie anul trecut 22 de artefacte, cunoscute sub numele de bronzurile din Benin, jefuite in perioada coloniala din actuala Nigerie, potrivit France 24.

Dar dupa cinci luni, in Germania sunt puse intrebari daca miscarea a fost inteleapta.

Controversa a izbucnit dupa ce presedintele in exercitiu al Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat brusc in martie ca artefactele vor fi returnate unui conducator traditional si nu statului nigerian, asa cum se asteptase Germania.

Destinatarul numit de Buhari este „Oba din Benin”, un descendent al suveranului care a domnit in regatul Benin la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand bronzurile au fost jefuite de britanici.

Custodia oricaror bronzuri repatriate trebuie „predata Oba”, care va fi „responsabil cu gestionarea tuturor locurilor” unde sunt pastrate, se arata in comunicatul lui Buhari.

Anuntul lui Buhari a fost una dintre ultimele sale miscari in functie inainte de a fi succedat de Bola Tinubu in urma alegerilor. Dar a starnit discutii in Germania, unde criticii au spus ca parea sa incalce o intelegere cheie cu Nigeria.

Conform unui acord din iulie 2022, Germania a promis ca va returna aproximativ 1.100 de bronzuri de la 20 dintre muzeele sale si ambele parti au convenit asupra importantei de a face lucrarile accesibile publicului. La baza acestei intelegeri se aflau planurile de a expune bronzurile intr-un nou muzeu din orasul Benin, din sudul statului Edo.

Landul Saxonia a oprit restituirile pana la clarificarea situatiei. Muzeul Grassi din Saxonia a fost printre cele cinci muzee care au predat cele 22 de bronzuri in decembrie, iar alte muzee din stat detin inca 262 de piese.

Inainte de a proceda la restituirea acestora, statul vrea sa „astepte sa vada care este efectul acestei declaratii (…) si cum va proceda noul guvern”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului culturii din Saxonia.

Intrebat despre declaratia lui Buhari, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Christopher Burger, a spus ca returnarea bronzurilor „nu este supusa unor conditii”. „Este decizia statului suveran Nigeria sa faca ce vrea”, a spus el, adaugand in acelasi timp ca este „important pentru noi ca publicul sa continue sa aiba acces la bronzurile din Benin”.

„Ceea ce se intampla cu bronzurile acum este decizia actualului proprietar, iar acesta este statul suveran al Nigeria”, a spus si ministrul culturii, Claudia Roth, pentru postul ZDF.

Hermann Parzinger, presedintele Fundatiei Patrimoniului Cultural Prusac (SPK), care conduce Muzeul Etnologic din Berlin, a spus ca nu crede ca declaratia lui Buhari pune sub semnul intrebarii restituirile viitoare. In Muzeul Etnologic se afla aproximativ 530 de obiecte istorice din vechiul regat al Beninului, inclusiv peste 400 de bronzuri, considerate ca facand parte din cea mai importanta colectie in afara de cea a Muzeului Britanic din Londra.

Muzeul de Etnologie din Hamburg se numara si el printre muzeele germane care au returnat prima transa de bronzuri in decembrie. Muzeul a semnat un acord pentru a returna 179 de artefacte din colectia sa, insa o treime dintre ele urmeaza sa ramana la Hamburg. Muzeul a declarat pentru AFP ca „are incredere in partenerii sai nigerieni”.

Abba Isa Tijani, care conduce agentia guvernamentala nigeriana insarcinata cu recuperarea obiectelor de patrimoniu a declarat ca proiectul planificat al muzeului din Benin City nu a fost afectat de declaratie.

„Constructia muzeului continua. Oba din Benin se bazeaza pe acest muzeu, nimic nu s-a schimbat pentru ca nu are personalul sau expertiza pentru a conduce muzeul”, a spus el.

„Vrem sa ne asiguram partenerii, muzeele din Europa” ca obiectele vor fi „puse la dispozitia cercetatorilor, a publicului si a turistilor pentru a fi vazute. Bineinteles ca artefactele nu pot fi vandute, pentru ca in Nigeria este interzisa vanzarea de antichitati nigeriene”, a spus Tijani.

Peju Layiwola, istoric de arta si artist din Nigeria, care a fost puternic implicat in lupta pentru recuperarea bronzurilor, a spus ca reactia muzeelor occidentale la declaratie a fost exagerata. „Este o scuza… sa nu returneze acele artefacte, pentru ca nu au vrut sa le dea inapoi”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: