news

Dictatura in CSM. Savonea a incercat sa-i inchida gura Cristinei Tarcea. Tarcea le strica jocurile pentru sefia ICCJ

Presedintele CSM, Lia Savonea, a incercat sa o impiedice pe presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, sa vorbeasca despre incalcarea procedurilor legale privind numirea unui nou conducator al Curtii Supreme.

Membrii CSM o audiaza, joi, pe Corina Corbu, singurul judecator inscris pentru functia de presedinte al ICCJ. Cristina Tarcea a afirmat ca procedura nu respecta legea, starnind astfel furia Liei Savonea.

Iata cum a decurs confruntarea dintre Cristina Tarcea si cuplul Lia Savonea-Corina Corbu:

Cristina Tarcea: Doamna presedinta, permiteti-mi, va rog sa va adresez niste intrebari, o prima intrebare se refera la urmatorul aspect, intr-un interviu pe care l-ati dat cand v-ati depus candidatura, ati declarat urmatoarele: „Tot ce imi doresc este ca la inalta Curte sa domneaascaa suprematia legii si respectarea drepturilor omului”, in acest context eu va intreb pe dumneavoastra, ati valida vreodata prin prezenta dumneavoastra sau prin votul dumneavoastra o procedura care nu respecta legea?

Corina Corbu: Fara indoiala ca nu imi doresc decat sa respect legea.

Cristina Tarcea: Nu ati valida nici prin prezenta, nici prin vot o procedura care nu respeta legea? In acest context, as dori punctul de vedere sincer al dumneavoastra, procedura de astazi si candidatura dumneavoastra respecta dispozitiile legale?

Corina Corbu: Eu, in calitate de candidat, nu cred ca as putea sa imi exprim un astfel de punct de vedere, in conditiile in care m-am inscris intr-o procedura care a fost demarata de CSM. Am urmat o procedura demarata de CSM, eu consider ca ea se inscrie unor dispozitii legale.

Cristina Tarcea: Va asumati riscul unei vulnerabilziaari al ICCJ prin faptul ca participati la o procedura care ar putea ridica probleme de legalitate?

Lia Savonea: Nu cred ca este cazul sa discutam despre legalitatea procedurilor. Candidatul raspunde intrebarilor legate de managementul instantei.

Cristina Tarcea: Vreau sa aflu un punct de vedere sincer. Declaratia dansei e ca nu accepta decat respectarea legii.

Lia Savonea: Nu e cadrul si nu e competenta candidatului sa se pronunte

Cristina Tarcea: Imi permiteti sa continui?

Lia Savonea: Nu, doamna presedinte

Cristina Tarcea: Este vreun punct care imi interzice sa pun intrebari?

Lia Savonea: Nu, dar este un cadru legal fixat de lege si regulament.

Cristina Tarcea: Judecatorii ICCJ care indeplinesc conditiile prevazute la alin. 1 isi pot depune candidaturile pentru functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte a devenit vacanta.

Corina Corbu: Eu daca as avea cel mai mic sentiment daca as putea vulnerabiliza procedura ICCJ, eu nu m-as afla aici.

Cristina Tarcea: Aceasta procedura declarata in pofida dispozitiilor legale este de natura a vulnerabiliza ICCJ?

Corina Corbu: Eu cred ca daca aceasta procedura este in afara legii, nu pot eu sa ma pronunt in acest moment. Este o chestiune de interpretare a textului si eu cred ca in alt cadru se va putea efectua.

Cristina Tarcea: Nu este o chestiune de interpretare a textului. Termenii legali sunt extrem de concreti si lipsiti de echivoc. 30 de zile de la vacantarea postului.

Corina Corbu: Eu cred ca atata vreme cat CSM a demarat aceasta procedura, cred ca a avut in vedere acest text.

Cristina Tarcea: Va asumati riscul ca prin prezenta dumenavoastra sa validati o procedura care poate ridica probleme de legalitate?

Potrivit unui anunt al CSM, interviul consta in sustinerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare – vizand in esenta capacitatea de organizare; rapiditatea in luarea deciziilor; rezistenta la stres; autoperfectionarea; capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung.

Corina Corbu, in prezent presedinte al Sectiei de contencios de la ICCJ, este singurul candidat la sefia Instantei supreme, dupa ce Cristina Tarcea a anuntat ca nu mai doreste un nou mandat.

Tarcea declara la inceputul lunii iulie ca sefa CSM, Lia Savonea, „tanjeste de mult” la revocarea conducerii Instantei supreme, pentru a numi in loc persoane „mai putin predispuse la independenta”.

In iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisa in judecata de DNA, alaturi de alti magistrati de la Instanta suprema, printre care si Gabriela Birsan, fiind acuzata de complicitate la favorizarea faptuitorului, insa a fost achitata definitiv in mai 2018, alaturi de toti inculpatii din dosar.

In martie 2019, un complet de cinci judecatori a decis ca fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi nu a savarsit abatere disciplinara cand si-a desemnat consiliera, judecatoarea Dana Titian, sa efectueze un control la structurile DNA din Suceava si Iasi. Doi magistrati din complet, Corina Corbu si Maria Hrudei, au facut opinie separata, in sensul admiterii actiunii disciplinare si sanctionarii lui Kovesi cu avertisment.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Cercetatorii au dezvoltat in laborator bacterii care mananca plastic

Poliuretanul este folosit in orice, de la huse de telefon la dresuri, dar este dificil…

12 secunde ago

Actiunile Rusiei din regiunea ucraineana Luhansk pot fi calificate drept „genocid”, sustine Institutul pentru Studiul Razboiului

In spitalele din partea ocupata de Rusia a regiunii Luhansk, mamele sunt amenintate ca le…

7 minute ago

Oferta de cazare pentru turisti la Londra: Un cort intr-o sufragerie pentru 80 de lire pe noapte

Un anunt Airbnb care ofera turistilor sansa de a sta intr-un cort in interiorul unui…

35 de minute ago

Ploile catastrofale din sudul Braziliei au provocat aproape 40 de morti – alte aproximativ 70 de persoane sunt date disparute

Ploile torentiale care afecteaza cel mai sudic stat brazilian Rio Grande do Sul au ucis…

40 de minute ago

Parlamentarii francezi spun „nu” englezei la Jocurile Olimpice de la Paris

Dupa ce s-au luptat mult timp cu folosirea limbii engleze in publicitate, muzica si film,…

50 de minute ago

Xi Jinping, in Europa, dupa cinci ani. Presedintele chinez va vizita Franta, Serbia si Ungaria

Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat saptamana viitoare in Europa pentru prima data in ultimii…

57 de minute ago