politica

Dragnea se foloseste de armele razboiului hibrid lansat de Moscova pentru a-l ataca pe Iohannis: „Blocheaza dorinta a 3 milioane de romani”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune ca atacarea la Curtea Constitutionala a proiectului de modificare a legii referendumului reprezinta o atitudine abuziva din partea presedintelui Klaus Iohannis, care blocheaza dorinta romanilor de a se exprima cu privire la subiectul revizurii Constitutiei prin redefinirea familiei.

„Constat ca o initiativa, o dorinta a peste trei milioane de romani, este blocata de presedintele Romaniei. Practic, presedintele Klaus Iohannis blocheaza dorinta romanilor de a se exprima printr-un referendum. Asta este ceea ce face de fapt domnul presedinte Iohannis dincolo de optiunile dumnealui, pe care nu le judec. Fiecare cu optiunile lui in ceea ce priveste subiectul in speta”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca acest lucru reprezinta o „atitudine abuziva” din partea sefului statului.

„Aici este vorba despre o atitudine abuziva de a bloca o dorinta pentru a se organiza un referendum, iar romanii sa raspunda cu da sau nu la o intrebare”, a subliniat Dragnea.

Intrebat daca mitingul PSD pe tema familiei este amanat sau anulat, liderul PSD a raspuns: „Mitingul se va organiza atunci cand vom sti care este calendarul, este a zecea oara cand o spun”.

Tema „familie traditionale” a fost lansata de la Moscova si este folosita atat in spatiul fost-soviectic cat si in tari din UE de lideri apropiati Kremlinului pentru a ataca valori europene sub pretextul aparari familiei.

Citeste si: Suna cunoscut? Mars pentru „familia traditionala” organizat de rusofilul Igor Dodon. Au participat 10.000 de gagauzi rusofili

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata, la Blaj, ca retrimite Legea referendumului la Curtea Constitutionala, nefiind multumit de forma in care a ajuns la promulgare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in 4 aprilie, in calitate de for decizional, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „impotriva” si 6 abtineri, Legea referendumului, trimisa la reexaminare de catre presedinte Klaus Iohannis.

Legea a fost contestata la CCR de PNL si USR, insa sesizarea a fost respinsa in 3 mai de Curtea Constitutionala.

Potrivit textului legii, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

PSD a anuntat in mai multe randuri ca asteapta promulgarea Legii referendumului pentru a stabilit data referendumului privind definirea familiei in Constitutie.

Camera Deputatilor a adoptat, in 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”impotriva” si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: ”Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

Initiativa a fost trimisa Senatului pentru dezbatere si vot.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

3 ore ago

Trei romani, arestati in Franta dupa ce au furat bronz in valoare de 175.000 de euro din zeci de cimitire. Metalul il vindeau apoi in Germania

Trei cetateni romani au fost arestati in Franta, fiind acuzati ca au jefuit zeci de…

24 de minute ago

Polonia intentioneaza sa mineze granita cu Rusia si Belarus, pentru a descuraja o eventuala agresiune din partea acestor tari

Waldemar Skrzypczak, fost comandant al armatei poloneze si fost ministru adjunct al apararii nationale, a…

O oră ago

Rascoala a ambasadorilor Georgiei contra propriului guvern: „Viraj antioccidental al tarii, contravine intereselor nationale si Constitutiei”

Diplomatii georgieni au emis o declaratie in care afirma ca decizia partidului de guvernamant "Visul…

O oră ago

Protestatarii anti-Israel au arborat steagul palestinian in locul drapelului american, la Universitatea Harvard – VIDEO

Protestatarii anti-israelieni de la Universitatea Harvard au arborat un steag palestinian intr-un loc rezervat de…

53 de minute ago

Premierul scotian Humza Yousaf, asteptat sa demisioneze astazi din functie, din cauza esecului de a obtine in continuare sprijin pentru un guvern minoritar

Premierul Scotiei, Humza Yousaf, va demisiona din functia de prim-ministru al Scotiei chiar astazi, potrivit…

O oră ago