politica

Emilia Sercan, pentru a doua oara in fata deputatilor: Ati esuat! Sefii Politiei nu s-au prezentat, doar au trimis o adresa ”la misto”

Jurnalista Emilia Sercan s-a aflat, marti, pentru a doua oara in fata deputatilor, de aceasta data la Comisia pentru drepturile omului, dupa ce pe 6 aprilie a fost audiata de Comisia de cultura pe tema incalcarii libertatii de expresie, a drepturilor la viata privata si altor drepturi.

Alaturi de jurnalista, Comisia pentru drepturile omului i-a invitat pe sefii Politiei Romane si Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), care n-au fost insa prezenti la sedinta, drept pentru care comisia a decis, in unanimitate, la propunerea deputatului Ludovic Orban, sa le solicite oficial ministrilor Apararii si de Interne sa dispuna participarea celor doi oficiali la o sedinta viitoare.

Deputatii tuturor grupurilor parlamentare s-au aratat solidari cu jurnalista, apreciind ca lucrurile semnalate de aceasta nu trebuie sa se intample cu niciun alt jurnalist sau cetatean si si-au exprimat disponibilitatea ca prin interpelari sau interventii sa solicite puncte de vedere institutiilor abilitate”.

”Este infiorator pentru un om care isi imagineaza ca traieste intr-o tara civilizata”

Deputatul independent Violeta Alexandru a precizat, in deschiderea sedintei, ca membrii comisiei s-au reunit dupa ce s-au sesizat cu privire la mai multe aspecte relatate in spatiul public de Emilia Sercan privind incalcarea dreptului de petitionare, a dreptului la viata privata, precum si la incalcarea reglementarilor europene cu privire la datele cu caracter personal.

„Este inspaimantator intr-un stat democratic, civilizat. Adica, te duci la Politie sa spui ceva si ce spui acolo apare in spatiul public. (…) Informatiile dumneavoastra din spatiile pe care le-ati avut depozitate au aparut in diverse alte surse, ceea ce este infiorator pentru un om care isi imagineaza ca traieste intr-o tara civilizata.

Cum s-a ajuns la acest lucru, care este motivul pentru care s-a ajuns la acest lucru? Asa cum rezulta, totul a plecat de la investigatia dumneavoastra cu privire la lucrarea de doctorat a lui Nicolae Ciuca”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Emilia Sercan: Ce are Politia de ascuns?

Jurnalista Emilia Sercan a avut, cu acest prilej, un mesaj pentru intreaga clasa politica: „Doamnelor si domnilor, ati esuat in reformarea institutiilor statului, ati esuat in misiunea de a asigura un control civil asupra institutiilor de forta, in a garanta siguranta cetatenilor si in a garanta libertatea presei. Ati esuat in misiunea de a asigura promovarea competentei, profesionalismului si valorilor in politica si societate, dar ati avut un foarte mare succes in promovarea obedientei, incompetentei si servilismului, la fel cum ati avut un mare succes atunci cand ati ajuns la putere sa reprezentati interesele de partid, interesele de grup si interesele personale”.

Jurnalista a amintit apoi faptul ca a dorit sa reclame un furt la Politie, dupa care Politia „scurge informatia care este proba in dosar in presa”.

„Mi se pare absolut revoltator faptul ca, atunci cand m-am dus la Politie sa reclam si am inregistrat acea plangere pentru scurgere de informatii, plangerea mea care a fost depusa in data de 18 februarie la Directia de control intern al Inspectoratului General al Politiei Romane a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Sectorul 4 in data de 2 martie. Cum este posibil ca o plangere sa fie inregistrata dupa 12 zile, desi se stie foarte bine ca o plangere penala trebuie inregistrata imediat de catre procuror, chiar daca ea este depusa la organul de cercetare penala.

As mai vrea ca Politia Romana si Parchetul sa explice de ce in acest caz, in aceasta plangere penala, s-a inceput urmarirea penala in rem pentru violarea vietii private si nu pentru scurgere de informatii, desi eu am depus plangere in primul rand pentru scurgere de informatii. Ce are Politia Romana de ascuns? (…) Nu voi lasa povestea aceasta sa fie musamalizata”, a explicat jurnalista, care a sustinut ca i-au fost incalcate drepturile pe toata linia.

Ludovic Orban: Politia a trimis o adresa la misto

Deputatul independent Ludovic Orban a afirmat ca prezenta unor oficiali guvernamentali la comisiile parlamentare nu este una facultativa, iar absenta invitatilor „reprezinta o grava incalcare a obligatiilor pe care le au in functiile pe care le detin si o sustragere de la controlul parlamentar”, despre care s-a aratat convins „ca a fost realizat cu acordul expres al ministrului de Interne si al Apararii”.

„Noi nu i-am chemat aici ca sa ne dea niste informatii pe care le cunosteam si care nu reprezinta decat praf in ochi. Pe seful Inspectoratului de Politie l-am chemat sa-i punem cateva intrebari care sunt in afara adresei la misto pe care a trimis-o comisiei. De ce s-a pensionat seful Politiei Bucuresti? De ce a incercat sa o induca in eroare pe doamna Sercan cu privire la scurgerea de informatii care a fost facuta de Politie? (…)

Cei doi oficiali considera ca Parlamentul este o institutie pe care ei nu dau doua parale, fie ei, fie sefii lor. Aici nu e vorba de un caz oarecare. Doamna Sercan a prezentat public, pe 18 ianuarie, elemente care indica faptul ca e posibil ca Nicolae Ciuca, premierul Romaniei, sa fi obtinut titlul de doctor prin furt, prin plagiat. Ceea ce a patit doamna Sercan dupa trebuie coroborat cu tot ceea ce s-a intamplat in speta dovedirii plagiatului”, a sustinut Orban.

El a atras atentia asupra faptului ca Parchetul General s-a autosesizat, ceea ce nu s-a intamplat in alte cazuri precum cel al lui Victor Ponta sau altele.

„Aparent, Parchetul isi face datoria. In realitate, scopul acestei auto-sesizari este cu totul altul – sa confiste teza de doctorat si celelalte documente care sunt necesare ca nu cumva sa ajunga la CNATDCU, ca sa se poata pronunta asupra plagiatului. Al doilea obiectiv este de a linisti opinia publica ca exista institutii ale statului care lucreaza, desi n-are la ce sa lucreze. (…) Doamna Sercan a emis aceasta apreciere bazata pe un studiu care a fost facut pe foarte multe documente si care un suport extrem de credibil, ca domnul Ciuca a plagiat. Ce treaba are Parchetul General cu asta?”, a adaugat deputatul.

PSD accepta ca impotriva jurnalistei s-a comis un abuz, dar il apara pe Ciuca

In opinia deputatului AUR Dan Tanasa „este evident sa se doreste intimidarea” Emiliei Sercan, iar „modul de actiune este specific clanurilor mafiote”.

„Iar atitudinea autoritatilor de a nu da ochii cu Parlamentul Romaniei este o sfidare la adresa Parlamentului. Aveti tot sprijinul nostru, din pozitia pe care o ocupam, vom lansa interpelari si intrebari. (…) Este inacceptabil, pentru ca vorbim de incalcarea dreptului la viata privata si alte drepturi fundamentale. (…) Vorbim de o pozitie de premier al unei tari membre UE, nu vorbim de un paznic de noapte la o intreprindere”, a spus Tanasa.

Deputatul PSD Romulus Damian a sustinut ca „audierea s-a transformat intr-un razboi si intr-o cearta impotriva lui Nicolae Ciuca”, apreciind totodata ca jurnalista a suferit un „abuz” asupra caruia se vor pronunta institutiile abilitate.

„Domnul Ludovic Orban a fost chiar coleg cu dansul. (…) Nu e normal ca, dupa ce nu mai sunteti la guvernare, sa sariti impotriva domnului Ciuca”, a spus deputatul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

O oră ago

Inca doi jurnalisti rusi au fost arestati. Ei sunt acuzati de „extremism” fiind apropiati de Alexei Navalnii

Konstantin Gabov si Serghei Karelin risca cel putin doi ani de inchisoare pentru acuzatii de…

O oră ago

Chiar si Piedone s-a suparat pe Pieleanu: „Sunt disperati, vor sa ma convinga ca doar Firea poate sa-l bata pe Nicusor Dan”

Reactie dura a lui Cristian Popescu Piedone dupa ce Avangarde, institut patronat de Marius Pieleanu,…

41 de minute ago

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

2 ore ago

Armata Ucrainei dezminte stirile privind retragerea tancurilor Abrams de pe front: „Tancurile fac o treaba excelenta pe campul de lupta”

Brigada 47 Mecanizata a Ucrainei a respins la 27 aprilie o stire a Associated Press…

39 de minute ago

Cum si-au lansat campania extremistii de la AfD, s-au confruntat cu proteste: „Femeile adevarate urasc AfD”

Partidul german de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) si-a lansat campania electorala pentru alegerile…

36 de minute ago