externe

Erdogan o ia pe urmele lui Putin, cere nervos Greciei sa „demilitarizeze” insulele din Marea Egee: „Nu glumesc!”

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi Grecia sa demilitarizeze insulele din Marea Egee, spunand ca „nu glumeste”. El a postat si tweet-uri amenintatoare in greaca si engleza.

Turcia sustine ca Grecia a militarizat insulele prin incalcarea tratatelor care garanteaza statutul „fara arme” al insulelor din Marea Egee. Ankara sustine ca insulele au fost cedate Greciei cu conditia sa ramana demilitarizate.

Atena a replicat ca insulele, care se afla la mica distanta de o mare flota de debarcare turca, nu pot fi lasate fara aparare.

„Invitam Grecia sa nu mai inarmeze insulele care au statut nemilitar si sa actioneze in conformitate cu acordurile internationale”, a declarat Erdogan in ultima zi a exercitiilor militare care au loc in apropiere de Izmir, pe coasta turca a Marii Egee. „Nu glumesc, vorbesc serios. Aceasta natiune este hotarata”.

Grecia si Turcia sunt aliati in cadrul NATO, dar au o istorie de dispute pe o serie de probleme, inclusiv explorarea in estul Mediteranei si revendicari rivale in Marea Egee.

Cele doua tari au fost aproape de razboi de trei ori in ultima jumatate de secol, ultima data in 1996, din cauza unei insule nelocuite din estul Marii Egee. Ankara a pus recent la indoiala suveranitatea Greciei asupra unor insule grecesti mari si locuite – Rodos, Kos si Lesbos, de exemplu, s-ar incadra in descrierea de insule „militarizate”, precizeaza Associated Press.

„Avertizam Grecia sa stea departe de vise, declaratii si actiuni care vor duce la regrete, asa cum a facut-o acum un secol, si sa se intoarca la bunul simt”, a declarat liderul turc. In urma cu o suta de ani, Turcia a invins Grecia dupa un razboi de trei ani in care armatele grecesti au invadat vestul Turciei.

Grecia sustine ca Turcia a interpretat in mod deliberat gresit tratatele si afirma ca are motive legale pentru a se apara in urma actiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv amenintari mai vechi cu razboiul daca Grecia isi extinde apele teritoriale.

Joi seara, Erdogan a facut si gestul rar de a scrie pe Twitter in greaca si engleza: „Deoarece Turcia nu va renunta la drepturile sale in Marea Egee, nu va ezita nici sa se foloseasca de drepturile sale care decurg din tratatele internationale in problema demilitarizarii insulelor”.

Purtatorul de cuvant al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a comentat ca alegerea limbii grecesti de catre Erdogan a fost „notabila”.

„Greaca este cunoscuta ca fiind limba ratiunii, a libertatii si a justitiei”, a spus el. „Tactica aleasa de Turcia nu se incadreaza in niciuna dintre aceste categorii”.

Anterior, Oikonomou a declarat ca Grecia face fata „provocarilor” turcesti cu „calm si determinare”.

„Este clar pentru toata lumea ca tara noastra si-a modernizat amprenta geostrategica si geopolitica, precum si capacitatea de descurajare, pentru a fi capabila in orice moment sa isi apere suveranitatea nationala si drepturile suverane”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Ciolacu prezinta scuze cu jumatate de gura moldovenilor si ataca PNL-ul: „Mama era din Tecuci”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a avut, vineri seara, o prima reactie dupa declaratiile jignitoare facute…

O oră ago

SUA vor trimite arme in Ucraina prin Germania si Polonia: „Pentagonul a impachetat deja lucrurile si le-a depozitat in locurile potrivite, gata de plecare”

In urma aprobarii de la Washington, lucrurile au inceput sa se miste foarte repede: transporturile…

3 ore ago

PNL, prima reactie la declaratiile lui Ciolacu privind Buzaul si Moldova: „Dispretuieste moldovenii, sa revina asupra declaratiei”

Presedintele PNL Iasi, deputatul Alexandru Muraru, considera ca declaratiile premierului Ciolacu in legatura cu apartenenta…

3 ore ago

S-au suparat moldovenii pe Ciolacu. Asociatie din Iasi: „Despre ce jignire personala ar fi fost vorba daca Buzaul era in Moldova?”

Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei ii cere explicatii premierului Marcel Ciolacu, dupa ce a acesta a…

4 ore ago