news

Esec major al propagandei Rusiei in Romania: 87,3% dintre romani cred ca liderii Rusiei ar trebui sa fie condamnati pentru crimele de razboi din Ucraina

Majoritatea romanilor (71,2%) considera Rusia drept vinovata pentru razboiul din Ucraina, 87,3% dintre ei cred ca liderii rusi ar trebui sa fie condamnati pentru crimele de razboi, iar 65% au o parere buna despre faptul ca NATO si SUA trimit mai multe trupe in Romania, releva un sondaj realizat, in perioada 16 – 21 mai, de INSCOP Research, citat de Agerpres.

Potrivit sondajului, 71,2% dintre romani mentioneaza Rusia drept vinovata pentru razboiul din Ucraina, 10,4% – SUA, 4,5% – Ucraina, 3,9% – NATO si 1,7% – UE, iar 8,3% nu stiu sau nu raspund.

La intrebarea cine ar castiga razboiul din Ucraina, 50,3% dintre respondenti au apreciat ca Ucraina, 26,1% – Rusia, iar 23,5% nu stiu sau nu raspund.

De asemenea, 87,3% dintre romani sunt de acord cu afirmatia ca „liderii rusi ar trebui sa fie condamnati pentru crimele de razboi din Ucraina”, 7,7% isi exprima dezacordul si 4,9% nu stiu sau nu raspund.

Totodata, 21,9% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia ca „Rusia va folosi arme nucleare in Ucraina pentru a castiga razboiul”, in timp ce 73,5% nu cred acest lucru, iar 4,5% nu stiu sau nu raspund.

Despre ipoteza ocuparii Republicii Moldova, 22,7% dintre intervievati cred ca Rusia va ocupa Republica Moldova, mai mult de doua treimi (68,7%) nu sunt de acord cu acest lucru, iar 0,3% nu stiu sau nu raspund, mai arata sondajul.

Potrivit cercetarii sociologice, 65% dintre romani au o parere buna despre faptul ca NATO si SUA trimit mai multe trupe in Romania – fata de 59,2% care aveau aceasta opinie in februarie, 31,7% au o parere proasta, in scadere de la 35,4% in februarie, iar 3,4% nu stiu sau nu raspund.

In privinta atitudinii Romaniei in cadrul NATO, 51,2% dintre romani sunt de parere ca tara noastra trebuie isi indeplineasca obligatiile de stat de membru NATO si sa ajute militar statul aliat atacat, 28% considera ca nu trebuie sa participe la razboi, dar sa trimita ajutoare medicale si hrana, iar 15,9% sunt de parere ca trebuie sa ramana neutra. Doar 3% dintre romani cred ca Romania ar trebui sa iasa din NATO, in timp ce 1,9% nu stiu sau nu raspund.

De asemenea, doar 14,6% dintre respondenti cred ca Romania trebuie sa iasa din Uniunea Europeana, in scadere semnificativa fata de februarie, cand 22,4% erau de aceasta parere, in timp ce 83% se opun unui Ro-Exit, fata de 74,7% in februarie 2022, mai arata sondajul.

Totodata, doar 11,9% dintre romani, fata de 15,7% in februarie, cred ca Romania ar trebui sa iasa din NATO, in timp ce 86% spun ca Romania trebuie sa ramana in NATO, fata de 81,2% in februarie, iar 3,2% nu stiu sau nu raspund.

Conform sondajului, 50,5% dintre romani considera ca achizitiile de armament avansat din SUA ajuta la intarirea Armatei Romaniei, iar 41,5% cred ca acest lucru ajuta doar la cresterea profiturilor producatorilor de armament, iar 8,1% nu stiu sau nu raspund.

Doar 32% dintre romani mai considera ca „daca ar dori, armata Rusiei ar ajunge in cinci zile la Bucuresti”, comparativ cu luna februarie, inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina, cand procentul celor care erau de acord cu aceasta afirmatie era aproape dublu (61,2%). Doua treimi dintre romani (65,7%) nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, fata de 36% in februarie, iar 2,3% reprezinta procentul non-raspunsurilor.

Sondajul releva si ca procentul celor care considera ca „Rusia apara valorile traditionale in fata decadentei morale a tarilor occidentale” s-a redus drastic. Astfel, doar 24,7% dintre romani mai cred acest lucru, fata 41,4% in februarie, in timp ce 67,5% nu mai cred ca Rusia apara valorile traditionale, fata de 50,6% in februarie, iar 7,9% nu stiu sau nu raspund.

Cercetarea sociologica a cuprins si situatia privind gazul de la Marea Neagra si independenta energetica a Romaniei.

Procentul romanilor care cred ca, prin exploatarea resurselor de gaz natural din Marea Neagra, Romania nu va mai fi dependenta de importurile din Rusia, a crescut, ajungand la 66,9%, fata de 53,2% in februarie. 26,7% dintre respondenti cred ca gazul extras din Marea Neagra va fi vandut in Occident si nu va ramane in Romania, iar 6,4% nu stiu sau nu raspund.

Cercetarea a fost facuta la comanda Asociatiei New Strategy Center, prin interviuri telefonice, pe un esantion de 1.100 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative. Marja de eroare a datelor este de plus/minus 2,9%, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Mii de olandezi au sarbatorit Ziua Regelui, printr-o spectaculoasa defilare navala pe canalele din Amsterdam – VIDEO

Imbracati in culoarea nationala - portocaliu, dansand pe muzica si mancand produse de patiserie cu…

24 de minute ago

Presedintele Joe Biden a recunoscut, intr-un interviu radiofonic, ca a vrut sa se sinucida dupa moartea fiicei sale si a primei sale sotii

Presedintele Biden s-a alaturat vineri prezentatorului de radio Howard Stern pentru un interviu surpriza in…

54 de minute ago

Papa Francisc, in vizita la Venetia. Este prima calatorie a Suveranului Pontif, dupa sapte luni

Papa Francisc, in varsta de 87 de ani, este asteptat, astazi, la Venetia pentru prima…

55 de minute ago

Manifestatie a jurnalistilor mexicani, dupa ce un coleg al lor a fost asasinat pentru ca a publicat pe Facebook critici politice

Aproximativ cincizeci de jurnalisti mexicani au manifestat sambata dupa asasinarea colegului lor Roberto Carlos Figueroa…

O oră ago

Rusia, atacuri masive in zona Avdiivka. Ucrainenii spun ca scopul acestora este sa „paralizeze livrarile incarcaturilor militare”

Nu mai putin de 59 de atacuri inamice au respns fortele de aparare ucrainene, sambata,…

2 ore ago