Explozia de pe A7. Prefectul PSD de Vrancea, penibil: „E posibil ca si factorul noapte sa fi contribuit”

news

explozie, conducta de gaze, Calimanesti, decedati

Prefectul judetului Vrancea, Nicusor Halici (PSD), a declarat joi, la locul la care explozia la o conducta de gaz de pe santierul Autostrazii Moldova s-a soldat cu moartea a patru oameni si cu ranirea altor cinci, ca din primele concluzii, este o eroare umana, dar trebuie sa vada de unde vine. „Nu pare o adancime tocmai in regula pentru o magistrala”, a spus Halici.

”Din primele concluzii, este o eroare umana, vedem acum de unde vine eroarea umana, din cea constructiva a acestei magistrale, ca nu ar fi la adancimea corecta fata de cat s-a intervenit in 2017, ultima oara, pe acest tronson si ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat in 2016, acest gazoduct, magistrala si rezista, conform verificarilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea in timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, asa o tineau, cu 10 atmosfere sub cea data de verificari”, a spus prefectul, citat de news.ro.

El a precizat ca ”e posibil ca si factorul noapte sa fi contribuit” si a aratat ca ancheta este in desfasurare”.

”Grav este in primul rand ca au murit patru oameni, doi dintre ei este foarte greu sa fie identificati, doi care sunt din cei cinci ranisi, mai grav, dar inteleg ca sansele sunt destul de mari sa nu se intample mai rau”, a mai spus Halici.

Intrebat cati muncitori erau la momentul exploziei in zona, Nicusor Halici a afirmat ca i s-a spus ca erau 10 muncitori si nu au fost afectati.

”Si acestea sunt date care sunt culese in aceste momente de la constructori de catre echipele de investigatie si vor fi comunicate toate. Doar in punctul asta 10, pentru ca se lucreaza pe tot tronsonul”, a completat prefectul.

Halici a mentionat: ”Compania stia ca exista aceasta conducta si aici va trebui sa fie clarificat faptul ca, dupa cum ati putut observa, nu pare o adancime tocmai in regula pentru o magistrala. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie la o adancime mult mai mare, cel putin la ce vad. Dintr-o estimare, pana intr-un metru are adancimea (..) trebuia sa fie la 1,80 metri”. Prefectul judetului Vrancea a mai aratat ca au fost discutii si saptamana trecuta si au avut proiectarile facute pentru devieri, in zona fiind 14 devieri care trebuie facute.

”Era cunoscut, investigatia va stabili pentru ca nu e singura zona, mai sunt 14 zone. Pana cand nu se va identifica exact, nu va mai fi efectuata nicio lucrare pe coridorul care se suprapune cu cele 14 zone de traversare a magistralei”, a spus Nicusor Halici, el aratand ca nu vrea sa sa se pronunte daca magistrala era la adancime sau care era adancimea.

”Trebuia in primul si in primul rand sa nu se intample si trebuiau luate toate masurile. Vom vedea cine este vinovat si acela va trebui sa raspunda. La fel de important este ca astfel de lucruri trebuie avute in vedere si o sa facem o analiza in cursul acestei zile si in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, sa ne spuna. Eu am mai facut acum doua luni o solicitare catre toate institutiile publice, autoritatile publice, sa faca o harta a riscurilor, cu tot ce exista la nivelul judetului Vrancea”, a mai afirmat Halici.

Reprezentantii companiei Transgaz au declarat insa ca incidentul a avut loc intrucat ”constructorul lucrarilor nu a respectat prevederile avizului de amplasament” si ca acesta nu detine ”avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/inlocuire a conductei de gaz intersectata de proiect”.

Inspectoratul de Politie Judetean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere, neluarea/ nerespectarea masurilor de securitate si sanatate in munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: