externe

Extremistii de dreapta din UE se intrec in laude la adresa lui Viktor Orban. Nigel Farage exulta: „Cel mai mare cosmar al UE si cel mai puternic lider din UE”

Liderii formatiunilor de dreapta si eurosceptice jubilau luni dupa victoria electorala a premierului Viktor Orban, probabil adversarul cel mai eurosceptic al imigratiei, comenteaza dpa, citata de Agerpres.

Lideri de dreapta din Franta, Italia, Olanda, Austria si Germania l-au felicitat pe Orban, care va guverna Ungaria pentru al treilea mandat consecutiv.

Lidera Adunarii Nationale (fostul Front National, extrema dreapta), Marine Le Pen, a salutat rezultatul de duminica drept „o victorie mare si clara”. „Valorile anapoda si imigratia in masa predicate de UE au fost inca o data respinse. Nationalistii pot obtine majoritatea in Europa la alegerile europene din 2019!”, a scris Le Pen pe Twitter.

 

„Ungaria a votat cu inima si cu mintea, ignorand amenintarile Bruxellesului si miliardele lui Soros. Mult noroc, presedinte (sef al guvernului – n.r.) Orban, sper sa ne intalnim curand, eu in calitate de premier al Italiei”, a scris tot pe Twitter seful partidului Liga (extrema dreapta) din Italia, Matteo Salvini.

Populistul de dreapta Geert Wilders, seful Partidului Libertatii din Olanda, a calificat rezultatul votului din Ungaria drept „excelent” si „binemeritat”.

Ministrul de interne german Horst Seehofer, un alt opozant ferm al imigratiei, l-a felicitat la randul sau pe Orban pentru victorie. Cand vine vorba sa castigi increderea poporului „nu exista confirmare mai importanta decat victoria la urne”, a spus Seehofer.

Liderul Partidului Libertatii din Austria (extrema dreapta), vicecancelarul Heinz-Christian Strache, nu a reactionat la rezultatele alegerilor din Ungaria. In schimb, liderul din Parlamentul European al acestei formatiuni, Harald Vilimsky, s-a aratat entuziast cu privire la victoria lui Orban. „Grozav! Felicitari din toata inima”, a scris el pe contul sau de Facebook.

Corului de felicitari i s-a alaturat si eurodeputatul eurofob din Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage. „Viktor Orban este cel mai puternic lider din Europa si cel mai mare cosmar al Uniunii Europene”, a scris tot pe Facebook Farage, principalul avocat al Brexitului.

Victoria lui Orban a fost salutata si de formatiunea belgiana Vlaams Belang (partid eurosceptic flamand), care a insistat ca „si Flandra are nevoie de o politica de imigratie decenta”.

In schimb, grupul europarlamentar al Verzilor a atras atentia, prin intermediul copresedintilor sai – Philippe Lamberts si Ska Keller – ca triumful electoral al lui Orban demonstreaza importanta „apararii democratiei si drepturilor fundamentale in toate partile Uniunii Europene”. „Este adevarat, Orban a obtinut majoritatea. Dar nu trebuie sa uitam ca guvernul lui Orban a reusit sa puna botnita presei si opozitiei, a ocupat o multime de posturi-cheie cu persoane care au dus o campanie agresiva sub semnul stirilor false atunci cand venea vorba despre imigratie”, au insistat Verzii.

Acest grup parlamentar a cerut din nou aplicarea articolului 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei, pentru a impiedica Budapesta sa voteze la reuniunile Consiliului UE, asa cum a mai facut-o si in plenul legislativului european in 2017. In acest sens, joia viitoare, Comisia pentru Libertati Civile si Justitie (LIBE) a PE va dezbate un raport despre situatia din Ungaria in care se evalueaza daca aceasta tara risca sa incalce valorile UE.

Biroul National Electoral din Ungaria a confirmat luni ca, dupa numararea a 98% din voturi, Fidesz a castigat scrutinul legislativ cu 48,9% din sufragii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

15 minute ago

Momentul in care o salupa cu soldati rusi sare in aer dupa ce a lovit o mina. Care sunt pierderile totale ale Rusiei de la inceputul invaziei – Video

Pe retelele de socializare au aparut imagini cu momentul in care o salupa plina de…

33 de minute ago

Taiwan isi va dezvolta propriul „Starlink”: „Este crucial pentru siguranta insulei”

Liderii taiwanezi lucreaza la un nou sistem ambitios de sateliti pentru a mentine insula online…

29 de minute ago

Scandal intre suveranisti. Razvan Constantinescu: „George Simion este un golan”

Medicul Razvan Constantinescu, devenit celebru in perioada pandemiei prin negationism si promovarea de teorii conspirationiste,…

3 ore ago

Seful OpenAI vrea sa transforme inteligenta artificiala intr-un „coleg super-competent care stie absolut totul” despre viata ta

In viziunea lui Sam Altman asupra viitorului, inteligenta artificiala este un pic intimidanta, relateaza Business…

3 ore ago

Cum a „eliberat” Rusia un sat de 3.000 de oameni din Ucraina: „Nicio casa nu a ramas intreaga” – Video

Armata rusa a afirmat duminica ca a cucerit o noua localitate in estul Ucrainei, Oceretino,…

54 de minute ago