externe

Cum a „eliberat” Rusia un sat de 3.000 de oameni din Ucraina: „Nicio casa nu a ramas intreaga” – Video

Armata rusa a afirmat duminica ca a cucerit o noua localitate in estul Ucrainei, Oceretino, relateaza agentiile de presa.

Ministerul rus al Apararii a declarat intr-un comunicat ca soldatii sai „au eliberat in intregime” aceasta localitate din regiunea Donetk, situata la nord-vest de Avdiivka, oras cazut in mainile rusilor in februarie.

Trupele rusesti au atacat cu artilerie, drone si bombe fortele Kievului, care au ramas fara munitie.

Imagini filmate cu drona arata Oceretine distrus de loviturile rusesti, nicio cladire din sat nefiind neatinsa in urma atacurilor.

Satul, care se afla la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, avea o populatie de aproximativ 3.000 de locuitori inainte de razboi.

In ultimele luni, Moscova revendica cu regularitate preluarea sub control a unor mici localitati din zona. Joi, armata sa afirmase ca a ocupat Berdici, tot langa Avdiivka.

Armata ucraineana este in defensiva dupa esecul contraofensivei sale din vara trecuta.

Rusia are initiativa in fata unui adversar care reuseste cu greu sa recruteze noi soldati si se confrunta cu o lentoare a ajutorului occidental.

Reluarea asistentei militare americane, dupa validarea la sfarsitul lunii aprilie a unui plan de 61 miliarde de dolari ca ajutor Kievului, ar urma sa permita Ucrainei sa-si consolideze fortele si sa incerce sa stabilizeze frontul, in special in est, in zonele Ceasiv Iar si Avdiivka.

Kievul este de altfel in dificultate intrucat ii lipsesc si mijloace de aparare antiaeriana, ceea ce a permis rusilor sa bombardeze infrastructuri esentiale, in special reteaua electrica si caile feroviare.

Comandantul sef al armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, a recunoscut recent ca situatia pe front s-a „deteriorat”.

Ucraina se teme ca Rusia ar putea lansa o ofensiva si mai puternica in saptamanile urmatoare, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago