externe

Fost ministru al Justitiei in China, judecat pentru o spaga de 17,3 milioane de dolari. El si-a recunoscut faptele

Un fost ministru chinez al justitiei, care adoptase o linie dura in ceea ce priveste aplicarea legii, a recunoscut ca a acceptat mita in valoare totala de peste 117 milioane de yuani (17,3 milioane de dolari), a declarat joi un judecator chinez, citat de Reuters.

Procesul lui Fu Zhenghua, in varsta de 67 de ani, a inceput joi la Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, in provincia Jilin din nord-estul tarii, la mai mult de trei luni dupa ce fostul oficial a fost arestat sub suspiciunea de acceptare de mita si de „manipulare a legii in interes personal”.

Fu a recunoscut ceea ce a facut si si-a exprimat remuscarile, a precizat tribunalul intr-o declaratie.

Arestarea si procesul lui Fu, candva o stea in ascensiune in domeniul aplicarii legii, au urmat unei anchete lansate anul trecut de catre cel mai important organism de supraveghere anti-coruptie din China, Comisia Centrala pentru Inspectia Disciplinara. Fu a fost dat afara din Partidul Comunist Chinez si din functiile publice pentru incalcarea disciplinei si a regulilor de partid, a relatat agentia de stiri Xinhua in luna martie.

In timpul procesului, Fu a mai fost acuzat de procurorii de stat ca si-a folosit autoritatea intre 2014 si 2015, in calitate de director al Biroului de securitate publica din Beijing de la acea vreme, pentru a ascunde indicii despre presupuse infractiuni comise de fratele sau, a declarat instanta, desi nu au fost oferite alte detalii.

„Partea de luare de mita din proces a fost deschisa publicului; partea din proces privind favoritismul si incalcarea legii a fost inchisa in conformitate cu legea, deoarece implica secrete de stat”, a declarat instanta.

La finalul procesului, instanta a anuntat o pauza si pronuntarea sentintei la o data ulterioara.

Nu a fost posibila contactarea lui Fu sau a unui avocat care il reprezinta de la arestarea sa.

Presedintele Xi Jinping a inceput in 2020 o campanie de epurare a aparatului de securitate interna al Chinei, incercand sa se asigure ca politia, procurorii si judecatorii sunt „absolut loiali, absolut puri si absolut de incredere”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

7 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

7 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

8 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

8 ore ago

Japonia: Cutremur de 6,5 grade in Insulele Bonin

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit, sambata, Insulele Bonin din Japonia, a…

8 ore ago