externe

Fostul comandant al armatei ucrainene, Valerii Zalujnii, a fost numit ambasador al tarii sale in Marea Britanie

Ucraina l-a desemnat pe Valeri Zalujnii in functia de nou trimis al sau in Marea Britanie, la o luna dupa ce acesta a fost demis din functia de comandant al armatei ucrainene.  Anuntul a fost facut in timpul unei intalniri pe care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut-o cu secretarul de stat britanic pentru aparare, Grant Shapps.

„La 7 martie 2024, presedintele Ucrainei a aprobat candidatura lui Valeri Zalujnii pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei in Regatul Unit”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe intr-un comunicat citat de cotidianul The Moscow Times.

Zelenski a laudat numirea lui Zalujnii, afirmand ca „alianta noastra cu Marea Britanie ar trebui sa devina tot mai puternica. Zalujnii mi-a spus ca aceasta este directia pe care ar dori sa o ia – diplomatia”, a adaugat el.

Popularul general a condus armata ucraineana inca de la inceputul razboiului impotriva Rusiei, respingand o forta invadatoare mult mai puternica in primele luni ale conflictului. Supranumit „generalul de fier” de catre presa ucraineana, Zalujnii a ajuns sa simbolizeze rezistenta tarii si s-a bucurat de cote de aprobare foarte ridicate in randul publicului.

Dar esecul unei contraofensive mult laudate vara trecuta si dezacordul public cu Zelenski au afectat relatia cu cancelaria prezidentiala. El a fost inlocuit de Oleksandr Sirski, care a comandat contraofensiva fulgeratoare din toamna anului 2022 din Ucraina in regiunea nord-estica Harkov.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Covrigaria nu iubeste cofetaria: Marcel Ciolacu trimite inspectorii ANAF sa controleze prajiturile din cofetarii, pentru a vedea daca sunt taxate conform legii

Potrivit unor surse din ANAF, citate de Antena 3-CNN, inspectorii fiscului vor merge in control…

3 minute ago

Batran din Teleorman, spulberat pe trecerea de pietoni de un sofer de 32 de ani. Vitezomanul a fost depistat pozitiv la controlul anti-drog

Politistii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de…

18 minute ago

De teama confiscarii, miliardarii rusi sunt disperati sa-si mute averile din Occident la Moscova, unde este foarte posibil ca ele sa fie luate de Putin

Unii miliardari rusi au renuntat sa mai incerce sa isi pastreze banii in Occident si…

33 de minute ago

Noi ploi abundente sunt asteptate in Brazilia. Numarul persoanelor ucise de inundatii a depasit 100

Se asteapta ca alte ploi abundente sa loveasca Brazilia, in timp ce natiunea sud-americana se…

48 de minute ago