Fostul ministru Mircea Cosea dezvaluie ca OMV controleaza numerosi politicieni: „Prim-ministri, ministri, secretari de stat, mari companii romanesti private sunt de fapt in trena OMV-ului de foarte multi ani”

politica

Economistul Mircea Cosea a afirmat ca nu este partizanul boicotarii unor societati austriece din Romania, ca urmare a esecului Schengen, sustinand ca acesta este „absolut ineficient” fata de OMV, deoarece „suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de colosi”.

„Nu sunt partizanul boicotarii a unor societati austriece din Romania, ca urmare a esecului Schengen – si aici ma gandesc la OMV, in principal. Boicotul Romaniei fata de OMV este absolut ineficient pentru ca suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de colosi. Pe de alta parte, politica romaneasca din ultimii 25 de ani a fost determinata in mare parte nu de aliatii nostri strategici sau de Uniunea Europeana, ci de OMV.

OMV este in interiorul politicii romanesti: prim-ministri, ministri, secretari de stat, mari companii romanesti private sunt de fapt in trena OMV-ului de foarte multi ani. Nu cred ca vom putea face aici mare lucru”, a afirmat Cosea, la o noua editie a dezbaterilor „Energia in spatele scenei”, citat de Agerpres.

In opinia sa, ar trebui schimbat total conceptul de guvernare in domeniul energiei „si plecat de la altceva, nu cu niste carpeli pe care le faci de la o zi la alta.”

„Nu am incredere in aceasta carpeala care mentine aceasta manageriere guvernamentala, aceea de a acumula bunuri si valori la buget prin mentinerea unor tarife la energie extrem de inflationiste. Preturile mari la energia din Romania gonesc investitorii. Este foarte complicat sa plasezi investitie azi in Romania cand preturile la energie sunt mai mari decat in orice alta parte. (…) Nu am o parere optimista cu ce se va intampla in 2023, in domeniul energiei, in Romania – si nu pentru ca nu am avea resurse, specialisti si tot ceea ce am avea nevoie, ci pur si simplu pentru ca nu avem capacitatea unor decizii politice in interesul tuturor”, a spus el.

Economistul a precizat ca, la nivelul Romaniei, „lucrurile sunt bazate pe greselile pe care le facem dupa 30 de ani in acest domeniu”.

Mircea Cosea a facut referire, printre altele, la lipsa de investitii, o anumita situatie de „dolce far niente”, in conditiile in care, neavand consum mare in industrie, s-a spus ca avem energie destula. De asemenea, toate masurile care se iau sunt contracarate de asa-numitul nostalgism comunist”, astfel ca, in cazul propunerii de reducere a consumului de energie, se fac afirmatii precum: „Nu va e rusine, vreti sa ne intoarcem la comunism? Cum sa reducem?”.

„In conditiile astea apare aceasta legatura pe care eu o consider importanta pentru 2022, desi ea a inceput mai devreme intre Uniunea Europeana si decidentii politici romani – si anume aceasta intentie de a depasi limitele rezonabile ale trecerii de la o forma la alta de energie, pe sistemul Green Deal, inchiderea unor capacitati pe carbune si transformarea Romaniei in importator net de energie electrica, incapacitatea dezvoltarii investitionale cum ar fi hidro sau nuclear”, a precizat Mircea Cosea.

Toate acestea, a adaugat el, au dus la criza care este astazi in Romania, o criza de productie.

„Ar trebui sa marim productia, ar trebui sa marim oferta si, atunci, poate lucrurile se vor ameliora pentru ca, din punct de vedere al gandirii politicilor in domeniul energiei, politici guvernamentale, n-am nicio speranta pentru viitor. Nu cred ca se vor intampla lucruri esentiale pentru ca maniera in care aceasta guvernanta vede lucrurile este foarte clara: acumularile bugetare se fac pe rezultatele unor tarife si preturi bazate pe inflatie. Deci, interesul Guvernului este sa isi mentina acest avantaj de a obtine beneficii prin inflatie, prin tarife si preturi exagerate, care sa alimenteze bugetul in dorinta unor acoperiri care sunt de natura aproape in totalitate politice. In Romania, lucrurile trebuie gandite in mod politic, prin decizii politice care sa duca undeva”, a adaugat economistul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: