Fostul premier belgian Guy Verhofstadt a fost victima hackerilor chinezi

externe

guy verhofstadt

Guy Verhofstadt, fost prim-ministru belgian si membru al Parlamentului European, a dezvaluit ca a fost victima a unei campanii de spionaj lansata de statul chinez, care a vizat oficiali d intr-o comisie interparlamentara axata pe China, relateaza Politico.

In martie, Departamentul de Justitie al SUA a emis un rechizitoriu in care se afirma ca hackerii chinezi cu legaturi cu agentia nationala de spionaj, Ministerul Securitatii de Stat, au vizat membrii ai Aliantei Interparlamentare privind China (IPAC), o coalitie de legislatori din Parlamentul European critici fata de Beijing.

Verhofstadt este cel de-al cincilea oficial belgian care a fost vizat de grupul de hackeri chinezi APT31 pentru activitatea sa privind China prin intermediul IPAC. Printre ceilalti oficiali belgieni vizati se numara Samuel Cogolati, deputat ecologist, Els Van Hoof, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Belgiei, Hilde Vautmans, deputat liberal, si Georges Dallemagne, deputat federal.

Saptamana trecuta, ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, l-a convocat pe ambasadorul chinez in legatura cu aceste acuzatii.

Cogolati a declarat pentru Politico ca a fost vizat in 2021, acelasi an in care a fost sanctionat de catre Beijing, alaturi de alti legislatori europeni. Atacurile cibernetice au fost aduse la cunostinta lui Cogolati abia in februarie 2023, printr-un e-mail de la Centrul pentru Securitate Cibernetica din Belgia.

Potrivit unei scrisori a FBI-ului american trimisa lui Cogolati pe 5 aprilie, campania de piraterie informatica din 2021 a vizat conturile de tip .gov ale legislatorilor UE care erau membri ai IPAC. Autorii s-au inregistrat si au folosit 10 conturi pentru a trimite peste 1.000 de e-mailuri catre peste 400 de persoane asociate cu IPAC.

In cazul lui Van Hoof, spionii i-au vizat laptopul prin intermediul unui e-mail care parea sa provina de la o agentie internationala, a declarat ea la o emisiune de radio locala.

„E-mailurile erau despre Donald Trump si drepturile omului. Pareau foarte inocente si informative. Dar intentia era de a intra in sistemul nostru”, a spus ea.

Cei cinci oficiali vizati au declarat intr-un comunicat: „Acesta nu a fost un atac impotriva unui singur partid politic sau a unei anumite tari. A fost un atac asupra oricarui politician care indrazneste sa sfideze Beijingul”.

Comunicatul au continuat: „Vorbim cu o singura voce in condamnarea acestor actiuni, care lovesc in inima valorilor democratice care ne unesc”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: