Georgian Enache a cerut despagubiri pentru ca a fost catalogat „lichea” dupa represiunea din 10 august. A pierdut procesul

news

Analistul Sorin Ionita anunta ca a castugat un proces de calomnie pe care i l-a intentat maiorul Georgian Enache, unul dintre liderii Jandarmeriei care au coordonat represiunea din 10 august.

Enache sustine ca i-a fost incalcat „dreptul la onoare” prin postarile pe care Sorin Ionita le-a facut pe Facebook. Instanta nu i-a dat dreptate.

„O chestie care va intereseaza pe toti: am castigat procesul cu maiorul Enache, unul din liderii Jandarmeriei la actiunea din 10 august. N-am scris de asta pana acum sa nu zica lumea ca fac circ ca sa influentez decizia instantei.

Omul m-a dat in judecata pentru postari pe Facebook imediat dupa interventia din Piata Victoriei, in care i-am facut pe comandanti “lichele”, “manelisti cu galoane”, “cocalari” si “presuri in fata toantei” Carmen Dan.

Era vorba de conferintele de presa in care sefii Jandarmeriei au aparut cu zidul de icoane in spate sau au glosat sentimental, elaborat si fals despre starea de sanatate a jandarmeritei batute de protestatari. Acuzam de incompetenta si lasitate pe comandantii actiunii, care si-au abandonat doi camarazi in gloata, asteptand sa-i scoata de acolo civilii, dupa cum s-a vazut pe inregistrari.

Dl maior Enache s-a simtit lezat in onoarea de ofiter. Remarcile mele (plus comentariile voastre, pe care nu le cenzurez din principiu, nici cand sunt eu injurat, cum ati observat) l-au “intimidat” si impiedicat in exercitarea profesiei. Ca atare mi-a cerut satisfactie in tribunal: scuze, retractari, 10.000 de lei pretul reperarii onoarei si proverbialul clondir de mastica.

Instanta a respins zilele astea solicitarile dl maior ca neintemeiate. Si inca rapid, la primul termen, fara mari dileme. Morala, adica de ce episodul e de interes general:

• Se confirma inca o data ca postarile pe FB au statut echivalent de presa, adica raspundem in civil pentru ele

• Pe de alta parte, conform practicii CEDO si precedentelor tot mai consistente in instantele romanesti, critica la adresa autoritatii beneficiaza de spatiu larg de exprimare, inclusiv pamfletareste, atata vreme cat este justificata prin buna credinta si actiuni controversate ale autoritatii, nefiind insulta gratuita, din senin.

• Baieti din administratia publica, cu sau fara epoleti: nu va mai luati dupa gargara sefilor PSD-ALDE, care va dau ordine sau sfaturi sa fiti coltosi si sa busiti lumea la intimidare. La greu va lasa in ofsaid si ajungeti sa platiti tot voi oalele sparte prin instanta. Dau o bere cu prima mea incasare din leafa unui jandarm, pe care eu nu mi-am dorit-o, dar daca unii tin mortis, sa fie primit, bogdaproste …”, a scris Ionita pe Facebook.

Citeste si: Reactie penibila, cum justifica Jandarmeria dezinformarile grosiere privind starea jandarmeritei: „Am citit acest traumatism de coloana vertebrala cervicala”

Georgian Enache este purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti. El a fost implicat in amplele dezinformari lansate de Jandarmerie cu ocazia protestului din 10 august, roin care s-a sustinut ca jandarmerita Stefania ar fi avut coloana vertebrala rupta in urma violentelor declansate de protestatari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: