externe

Germania si Norvegia cer NATO sa se implice in protejarea infrastructurii submarine

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz si premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, vor propune ca NATO sa se implice in protejarea infrastructurii submarine critice, cum ar fi conductele de gaz sau cablurile de fibra optica, potrivit DW.

Aflat la Berlin pentru discutii bilaterale cu Scholz si pentru a participa la Conferinta de Securitate, premierul Store a spus ca Norvegia si-a sporit deja supravegherea in zona, in urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei si cu atat mai mult dupa sabotarea gazoductelor Nord Stream.

„Am convenit sa propunem o initiativa informala pentru a spori securitatea infrastructurii submarine – pot fi conducte, pot fi conducte din fibra optica, pot fi telecomunicatii”, a spus Store la Conferinta de Securitate.

„Acestea sunt cu adevarat arterele unei economii moderne. Si vom discuta mai tarziu astazi cu secretarul general al NATO despre cum putem imbunatati coordonarea militara, civila si politieneasca pentru a face acest lucru”, a spus Store

Potrivit premierului, unii parteneri europeni au deja o cooperare mai stransa cu Norvegia. In 2021, Norvegia a fost al doilea cel mai mare furnizor de gaze naturale din UE dupa Rusia, dar importurile de gaze rusesti au scazut dramatic in 2022, dupa ce Moscova a invadat Ucraina in februarie.

„Avem 90 de platforme si aproximativ 9.000 de kilometri de conducte. Dar va asigur ca avem grija de ele si facem asta si acum impreuna cu aliatii nostri”, a declarat Store pentru DW.

Propunerea catre NATO este conceputa pentru a explora modul de extindere a operatiunilor existente si pentru a analiza un potential rol de coordonare al aliantei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se afla la Berlin si va avea discutii suplimentare cu Scholz. Intr-o declaratie trimisa prin e-mail agentiei de presa Reuters, Stoltenberg a spus ca a salutat propunerea.

„Ne-am intensificat eforturile in urma sabotarii conductelor Nord Stream si este vital sa facem si mai mult pentru a ne asigura ca infrastructura noastra este in siguranta”, a spus el.

Rusia neaga implicarea in sabotarea conductelor Nord Stream si a incercat sa dea vina pe Marea Britanie, care, la randul ei, respins acuzatiile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

5 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

14 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

12 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

13 ore ago