Giorgia Meloni: Nu voi permite ca Italia sa devina tabara de refugiati a Europei. Tarile din blocul comunitar nu se inghesuie sa primeasca migrantii de pe Lampedusa

externe

Premierul de extrema dreapta al Italiei a declarat ca nu va permite ca tara sa devina „tabara de refugiati a Europei”, dupa ce mii de migranti au ajuns pe tarmurile sale, ceea ce a determinat Franta sa inaspreasca controalele la granita cu Italia, potrivit The Guardian.

Giorgia Meloni a declarat in Adunarea Generala a ONU de la New York ca numarul urias de migranti care sosesc in mica insula Lampedusa, care de ani de zile a fost primul port de escala pentru oamenii care traverseaza o portiune periculoasa a Marii Mediterane din nordul Africii, a plasat Italia „ sub o presiune incredibila”.

Lampedusa a devenit din nou punctul central al imigratiei in Europa, dupa ce peste 11.000 de persoane au sosit in ultima saptamana. Aproape 500 de persoane salvate de o nava ONG au fost aduse marti la Brindisi, in Puglia, ceea ce a dus numarul debarcarilor in Italia pana in acest an la peste 127.000, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2022.

Majoritatea refugiatilor care sosesc in Lampedusa sunt transferati in centre de primire supraaglomerate din Sicilia. Luni, sute de persoane au evadat dintr-un centru din Porto Empedocle in cautarea disperata de mancare.

Multi oameni incearca sa se indrepte spre nord pana la granita cu Franta, unde de ani de zile politia franceza a folosit tactici nemiloase pentru a face trecerea frontierei de nepatruns. Franta a inasprit controalele trenurilor care circula intre orasul de granita italian Ventimiglia si Cannes, in Franta, pe masura ce numarul sosirilor a crescut in Lampedusa, dar a negat informatiile din presa italiana ca ar fi desfasurat o misiune „anti-terorism” pentru a opri intrarea oamenilor in tara.

Duminica, in timpul unei vizite in Lampedusa, Meloni a spus ca „viitorul Europei este in joc”, daca tarile UE nu lucreaza impreuna pentru a gasi „solutii serioase”.

Meloni a fost personajul cheie al unui acord controversat, in valoare de 105 de milioane de lire sterline, semnat in iulie de UE si Tunisia, de unde pleaca cele mai multe persoane, pentru a opri migratia ilegala.

Cu toate acestea, banii nu au ajuns inca in Tunisia, iar numarul persoanelor care trec spre Italia a crescut cu aproape 70% de la semnarea acordului.

Saptamana trecuta, unui grup de deputati europeni i sa refuzat intrarea in Tunisia, starnind noi ingrijorari cu privire la angajamentul presedintelui tunisian Kais Saied de a aborda preocuparile legate de incalcarile drepturilor omului. El a declarat anterior ca Tunisia nu va fi politia de frontiera a Europei.

La inceputul acestei saptamani, a reiesit ca statele membre ale UE s-au aratat „nedumerite” cu privire la circumstantele din jurul pactului cu Tunisia. Intr-o scrisoare, seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a declarat ca statele UE si-au exprimat preocuparile, verbal si in scris, in iulie, dar nu au facut publice din cauza sensibilitatii politice a problemei.

Miercuri, comisarul european pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, a declarat ca acordul este unul bun. „Nu te poti astepta sa distrugi reteaua de contrabandisti in doua luni”, a spus el pentru ziarul italian La Stampa.

Varhelyi a spus ca roadele pactului au inceput sa apara, in ciuda celor 114.000 de sosiri in primele opt luni ale anului. „In 2022, paza de coasta tunisiana a interceptat 9.376 de migranti, anul acesta suntem deja la 24.000. Anul trecut, au mai salvat 32.459 de oameni pe mare, iar anul acesta deja 50.000. Si-au dublat eforturile, dar, din pacate, traficantii i-au dublat sau chiar mai mult”, a spus el.

Meloni a respins, de asemenea, criticile la adresa acordului, spunand in fata Adunarii ONU ca „este un model de folosit si cu alte natiuni”.

Italia si UE au un acord similar cu Libia, unde oamenii au raportat incalcari grave ale drepturilor omului in lagarele de detentie, inclusiv batai, torturi si violuri. Altii au raportat crime si, asa cum a spus un tanar din Sudan aflat in Lampedusa, oameni mor de boala si foame.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a insotit-o pe Meloni in timpul vizitei in Lampedusa, unde ambele au promis deportarea rapida a migrantilor care nu au primit azil, a indemnat statele membre UE sa utilizeze un mecanism care le permite sa primeasca voluntar migranti, pentru a ajuta la usurarea poverii Italiei.

Dar pana acum nicio tara nu s-a oferit sa preia migranti, ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, afirmand marti ca, desi Franta este pregatita sa ajute la deportarea persoanelor in tarile lor de origine, „nu va primi” persoanele care sosesc in Lampedusa.

Meloni a criticat politica de redistribuire a UE, spunand duminica ca imigratia „nu va fi niciodata rezolvata doar vorbind despre redistribuire” si ca singura modalitate de a rezolva problema a fost „oprirea plecarilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: