Grupul Bolojan trece la actiune, vrea sa faca ordine in PNL. Motreanu, in sedinta BPN: „Florin, tu esti cauza problemelor”

politica

Sedinta BPN al PNL, conducerea restransa a PNL, are loc intr-o atmosfera tensionata, liderii partidului discutand cu ce partid sa faca majoritate in Parlament, cu PSD sau cu USR. Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, un apropiat al liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, i-a reprosat lui Florin Citu ca el este „cauza problemelor” cu care se confrunta PNL.

„Draga Florin, tu esti cauza problemelor”, l-a acuzat Motreanu pe liderul PNL, sustin surse participante la sedinta citate de hotnews.ro. Motreanu a cerut formarea unei alte echipe de negociere, nemultumit ca negocierile cu PSD si USR vor fi purtate de Florin Citu, Dan Vilceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode si Rares Bogdan.

Citeste si: Surse: Emil Boc si Lucian Bode au cerut ca PSD sa intre la guvernare cu PNL pentru ca noul guvern sa aiba o „majoritate solida” in Parlament

Motreanu si Ilie Bolojan de la Bihor conduc cele mai performante organizatii PNL, cei doi fiind de altfel si buni prieteni. Motreanu si Bolojan au refuzat sa candideze pentru vreo functie de conducere la recentul congres al PNL.

Un alt lider PNL performant din echipa Citu, Ciprian Ciucu (presedintele PNL Bucuresti, primar al Sectorului 6), a cerut transant conducetii PNL sa nu se alieze cu PSD: „Daca ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu miscari de strada ale USR si AUR impotriva noastra in doi ani. Eu nu deschid usa unui ministru PSD”.

Marcel Ciolacu a anuntat, marti dimineata, ca PSD este dispus sa intre la guvernare.

„Nu este prima oara cand am spus ca PSD isi asuma si in aceasta criza sa intre la guvernare. Vom vedea inspre ce directie duc lucrurile. (…) Am constatat ca, dupa inca zece zile de criza, anumiti lideri politici au spus clar ca nu poate sa treaca prin Parlament un Guvern minoritar, lucru pe care noi il spunem de la inceputul crizei – indiferent daca este un Guvern USR, PNL, PSD, Romania nu are nevoie in acest moment de un Guvern minoritar”, a afirmat Ciolacu, la sediul PSD.

Intrebat care sunt conditiile social-democratilor pentru a intra la guvernare, Ciolacu a raspuns: „Toate scenariile raman deschise in continuare si cred cu tarie ca intoarcerea la popor este cea mai corecta. Nu avem conditii, nu am discutat. Vorbesc cu toata lumea la telefon, nu am nicio retinere indiferent din ce zona politica vin aceste telefoane. (…) Vorbesc la telefon cu toti actorii politici care pot ajuta la iesirea din aceasta criza si sa ne intoarcem la problemele adevarate ale poporului roman”.

La randul sau, Dacian Ciolos a declarat ca a devenit „tot mai vizibila” intentia unor lideri PNL de a forma o coalitie cu social-democratii.

„Eu sper, totusi, ca PNL sa se mai gandeasca, sa se gandeasca bine la ce duce acest drum si sa avem in perioada imediat urmatoare o discutie de clarificare sa vedem daca e si intentia lor si daca aceasta coalitie care sa modernizeze Romania e in continuare fezabila. Altfel, urmeaza sa se nasca o alianta toxica, al carei scop va fi pastrarea privilegiilor si piedici pentru dezvoltarea Romaniei, pentru ca stim incotro poate sa duca o astfel de alianta. Am vazut si care sunt pretentiile PSD pentru intrarea la guvernare. Stim ce a facut PSD cata vreme a fost la guvernare, deci cam putem intui la ce sa ne asteptam. Noi am iesit de la guvernare tocmai pentru ca propunerile noastre de reforma si de modernizare a tarii nu au mers intr-un ritm suficient de sustinut”, a transmis el.

Potrivit liderului USR, trebuie luate „de urgenta” decizii in domeniile sanitar si energetic, iar refacerea coalitiei ar fi „solutia cea mai buna”, deoarece programul de guvernare a fost negociat deja si a fost agreata o structura a Cabinetului.

„Am crezut ieri, cand PNL a anuntat ca premierul desemnat isi depune mandatul, ca exista o sansa pentru refacerea coalitiei de modernizare a Romaniei. Din pacate, insa, in ultimele ore, vedem tot mai clar ca intentia unor lideri din PNL – si inteleg ca nu e inca o decizie luata in PNL, dar apare tot mai evident ca intentia unor lideri din PNL este de a se arunca in bratele PSD si re-formarea unei fratii a partidelor vechi”, a afirmat Ciolos.

El a mentionat ca, prin decizia PNL de a se abtine la vot, PSD a obtinut marti functia de presedinte interimar al Camerei Deputatilor. In opinia sa, acest lucru reprezinta „un semnal, un simbol a ceea ce, probabil, urmeaza”.

„Astazi, din pacate, PNL s-a abtinut la votul pentru presedintia interimara a Camerei Deputatilor, unde avea de ales, dupa ce domnul Roman a fost sustinut de USR pe o perioada interimara de doua saptamani, intre a sustine interimar o candidata de la USR sau pe domnul Sorin Grindeanu de la PSD, cel care a scos o tara intreaga in strada, in urma cu cativa ani, cu faimoasa Ordonanta 13”, a completat presedintele USR.

In varianta unei coalitii PNL – PSD, Uniunea Salvati Romania „va ramane singura forta politica pro-europeana, cu adevarat liberala, modernizatoare” si care doreste o Justitie independenta, a mai sustinut Dacian Ciolos.

„Nu vedem cum cu PSD in Guvern se pot implementa reformele pe care USR si PNL le-au convenit si pe care oamenii le asteptau”, a explicat el.

Biroul Executiv al PNL a decis, luni seara, ca Nicolae Ciuca sa-si depuna mandatul de premier desemnat si flexibilizarea mandatului de negociere, a anuntat presedintele liberalilor, Florin Citu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: