politica

Guvernul Belgiei saluta alegerea lui Kovesi. Guvernul Romaniei l-a salutat pe Liviu Dragnea prin refuzul rusinos de a sustine candidatura romancei

Ministrul de externe belgian Didier Reynders a salutat miercuri desemnarea primului procuror-sef european in persoana Laurei Codruta Kovesi.

”Am fost recent in contact cu doamna Kovesi si sunt convins ca-si va exercita pe deplin misiunea”, a declarat Reynders, propunerea Belgiei pentru postul de comisar european pentru justitie, in cadrul audierii sale in Parlamentul European, ca parte a procedurii de confirmare.

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru postul de comisar pentru justitie, o pozitie extrem de importanta, in viitoarea Comisie Europeana condusa de Ursula von der Leyen si care ar trebui sa-si preia atributiile la 1 noiembrie.

Laura Codruta Kovesi va deveni procuror-sef european in urma unui acord incheiat la 24 septembrie intre Parlamentul European si Consiliul UE.

Guvernul Romaniei, prin vocea premierul Viorica Dancila, a refuzat sa o sustina pe Kovesi, sustinand ca „pericliteaza imaginea Romaniei” din cauza „problemelor” cu justitia. DNA, sub conducerea lui Kovesi, a intocmit dosarul si apoi a reusit sa obtina condamnarea la inchisoare a fostului sef al PSD, Liviu Dragnea.

Parchetul Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca – se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

16 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

16 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

16 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

16 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

16 ore ago