politica

Iar e furie la Moscova, Maia Sandu scoate Moldova din Uniunea Economica Eurasiatica. Cum raspunde la intrebarile nervoase ale Kommersant, cea mai influenta publicatie din Rusia

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a lasat de inteles, intr-un interviu pentru Kommersant, una dintre cele mai citite publicatii din Rusia, ca nu intentioneaza sa adere la Uniunea Economica Eurasiatica, o organizatie fondata de Moscova din care fac parte fostele state sovietice. Pana acum, Moldova avea un statut incert de observator, ca urmare a demersurilor fostului presedinte prorus, Igir Dodon.

Maia Sandu a fost intrebata de Kommersant de ce a participat la summitul Platformei din Crimeea de la Kiev, dar nu a participat la summiturile CSI si al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

„In august, ati fost la Kiev pentru summitul Platformei din Crimeea. Cu toate acestea, in octombrie a avut loc un summit online al CSI si un summit online al Uniunii Economice Eurasiatice. Nu ati luat parte la niciunul dintre ele. Prim-ministrul Gavrilita a participat la summitul CSI, in timp ce partea moldoveneasca nu a participat deloc la summitul Uniunii Economice Euroasiatice – a existat o nota din partea moldoveneasca care spunea ca nu veti participa. De ce participati la Platforma Crimeea si nu la aceste platforme?”, a fost intrebarea publicatiei moscovite.

Maia Sandu a avut o replica taioasa, dar diplomata.

„Prezenta mea la Platforma Crimeea este o confirmare suplimentara a angajamentului Republicii Moldova fata de principiul integritatii teritoriale, independentei statului ucrainean. Pozitia noastra aici nu s-a schimbat: respectam integritatea teritoriala a Ucrainei si acest lucru este reciproc.

Pe de alta parte, CSI este un forum foarte important pentru noi. Este important sa ne amintim ce a spus doamna prim-ministru, atunci cand a participat la acest dialog. Ea a spus ca un dialog pragmatic in acest format este important pentru noi, ca avem o politica externa deschisa si ca suntem foarte interesati de aceasta platforma, deoarece ne ofera posibilitatea de a promova relatiile noastre economice si comerciale cu tarile CSI. De ce a participat? Pentru ca guvernul are cele mai mari prerogative in relatiile comerciale si economice. Guvernul are mai multe prerogative decat mine in aceasta privinta”, a raspuns Maia Sandu.

Kommersant a insistat pe acest subiect, insa Maia Sandu a subliniat dupa un sir de intrebari nervoase ca nu intentioneaza sa inscrie Moldova in Uniunea Economica Eurasiatica.

Kommersant: Exista pragmatism si exista simbolism. Acest eveniment a fost numit „Consiliul sefilor de stat din CSI”, la care au participat Vladimir Putin, precum si presedinti din alte tari. Deci, in principiu, ati fi putut participa acolo, dar nu ati facut-o.

Maia Sandu: S-a decis ca doamna prim-ministru sa participe. Ea are mai multa autoritate decat mine in domeniul economic si comercial. De aceea s-a decis ca ea sa participe.

Kommersant: Sa ne ocupam de Uniunea Economica Eurasiatica. Ati refuzat sa participati la reuniunea sefilor de stat din cadrul UEE, dar Moldova este observator acolo. Sau nu este asa? Nu pot sa inteleg. Toata lumea considera ca Moldova este observator, dar ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene spune ca nu au fost parcurse toate procedurile. Ce nu a fost parcurs? De ce nu?

Maia Sandu: Nu a fost aprobata nicio procedura…

Kommersant: Ce sunt acestea?

Maia Sandu: A fost o decizie a presedintelui precedent (Igor Dodon). A semnat ceva acolo si nu s-a mai intamplat nimic. Exista proceduri interne ale Republicii Moldova care nu au avut loc.

Kommersant: Ce fel de proceduri?

Maia Sandu: Nu pot sa va spun exact, puteti verifica dupa legile Republicii Moldova, dar ceea ce stiu este ca nu s-a intamplat nimic mai mult decat un document semnat de fostul presedinte, nimic altceva. Si nu credem ca acest proces a fost finalizat.

Kommersant: Este Moldova un observator in UEE, un pic de observator sau nu este deloc un observator?

Maia Sandu: In cazul in care procesul nu este finalizat, nu.

Kommersant: Va fi finalizat? Trebuie sa fie completat?

Maia Sandu: Nu luam in considerare acest aspect.

Kommersant: Faptul ca procedurile nu au fost finalizate a fost motivul pentru care nu ati participat la aceasta reuniune a UEE? Totusi, raspunsul la intrebarea dvs. daca Moldova trebuie sa fie observator in UEE este da sau nu?

Maia Sandu: Va puteti adresa Ministerului Afacerilor Externe al tarii noastre pentru a afla care este procedura.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: maia sandu

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

5 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

2 ore ago

PSD Prahova si-a schimbat candidatul la o primarie cu nevasta acestuia. Candidatul are condamnare penala

Organizatia PSD Prahova a schimbat pe ultima suta de metri candidatura pentru Primaria comunei Sotrile…

40 de minute ago

„Cadouri” PSD la Pascani: cabanos, salam, pui, sunca, cozonac

PNL Pascani a anuntat joi ca va face plangere penala impotriva conducerii PSD Pascani pentru…

O oră ago

Slanic: Si mai multi oameni vor fi evacuati din blocurile aflate in zona strazii prabusite. PSD si PNL isi arunca vina reciproc

Departamentului pentru Situatii de Urgenta a decis, joi, sa extinda perimetrul de siguranta prin evacuarea…

2 ore ago

Afaceri imobiliare dubioase si la Brasov. Primarul acuza majoritatea PSD-PNL ca vrea infiintarea un hotel in locul unei gradinite

Primarul Brasovului, Allen Coliban, acuza majoritatea PSD-PNl din Consiliul Local ca se opune infiintarii unei…

O oră ago