Categories: externe

In STATUL condus de ISIS cine nu-si plateste taxele este BICIUIT. Cum functioneaza Califatul Islamic

Jurnalistii de la New York Times au vorbit cu numerosi fosti locuitori ai Califatului Islamic, denumirea teritoriului condus de ISIS, pentru a afla cum functioneaza acest asa-zis „stat”. Jihadistii incearca sa imite functionarea unui stat normal, insa aplica metode originale.

“O birocratie pradatoare si violenta”, este descrierea pe scurt a metodelor de guvernare ale ISIS. Daca va intrebati cum isi impoziteaza gruparea terorista “cetatenii”, rapunsul e simplu: prin metode similare celor folosite de crima organizata.

Interviurile realizate de NY Times cu numerosi sirieni si irakieni care traiesc sau au trait pana de curand in regiunile controlate de ISIS arata ca gruparea cere taxe pentru folosirea drumurilor, a cladirilor si terenurilor din patrimoniul public, da amenzi de circulatie, emite facturi de apa si curent, impoziteaza veniturile si productia agricola, in incercarea de a imita un stat normal. Cetatenii pot fi amendati si daca sunt prinsi fumand sau purtand haine nepotrivite cu regulile stricte impuse de islamisti.

Din aceste surse, ISIS ar obtine in jur de un miliard de dolari pe an – la care se adauga sumele enorme obtinute de islamisti din contrabanda cu petrol, vanzarea de antichitati, rascumparari sau donatii de la sustinatorii gruparii. Iar jihadistii par a fi destul de priceputi in materie de colectat bani.

De pilda, in Mosul, o fosta sectie de politie a fost transformata in piata, unde fiecare dintre cele 60 de tarabe cu fructe si legume trebuie sa achite o chirie anuala de 2,8 milioane dinari irakieni – circa 2.500 de dolari. Cei care nu folosesc bani pot plati taxele in produse – de pilda, in ulei de masline, povesteste un fermier din Siria. Desi Coranul cere ca o astfel de taxa sa fie de 2,5%, ISIS ia 10%, justificarea fiind starea de razboi. Cei care incalca regulile platesc amenzi si risca sa fie si biciuiti.

Un “contribuabil” ISIS a declarat ca plateste echivalentul a 300 de dolari de trei ori pe luna pentru a putea sa opereze un camion frigorific cu care transporta alimente din Iordania in Irak. Plateste la punctul de trecere de la frontiera, iar jihadistii ii dau chitanta, ca niste functionari normali. Daca nu ar achita, insa, ar risca sa fie inchis si sa i se incendieze camionul.

In Raqqa, capitala Statului Islamic, exista un departament similar Fiscului care colecteaza taxele, dar si facturile de utilitati. Un alt departament, cel al “resurselor” gestioneaza contrabanda cu petrol si bunuri de patrimoniu si opereaza intreprinderile de pe teritoriul Statului Islamic. Acestea opereaza rafinarii, fabrici de produse chimice, de materiale de constructii, companii de telefonie mobila sau de imbuteliere a apei.

Expertii americani in contra-terorism spun insa ca ISIS nu are capacitatea de a tine un buget normal, ca orice stat, ci e obligat sa recurga la tehnici specificice mai degraba raketilor. Pe de alta parte, simplu fapt ca Statul Islamic colecteaza taxe de la cetatenii sai inseamna ca boicoturile internationale risca sa fie ineficiente atat timp cat teroristii continua sa controleze un teritoriu locuit de cetateni impozabili.

Mai mult, faptul ca pe teritoriul controlat de teroristi inflatia este sub control indica ceva mai ingrijorator: ca ISIS reuseste sa circule in sistemul financiar international sumele pe care le ia de la “contribuabili”. Iar acest lucru se intampla cu complicitatea vecinilor – mai ales a Turciei, se pare, pe teritoriul careia ar avea loc operatiunile de spalare de bani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

4 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

13 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

11 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

12 ore ago