Inca 19 ani de inchisoare pentru criticul lui Putin, Alexei Navalnii. El ispaseste deja 11 ani si jumatate intr-o colonie penala izolata

externe

Inca 19 ani de inchisoare pentru criticul lui Putin, Alexei Navalnii. El ispaseste deja 11 ani si jumatate intr-o colonie penala izolata

Disidentul Alexei Navalnii, a mai primit, vineri, inca 19 ani de inchisoare, intr-un dosar penal despre care el si sustinatorii sai spun ca este nefondat, pentru a-l tine si mai mult in spatele gratiilor si departe de politica, potrivit Reuters.

Navalnii, cel mai inversunat critic intern al presedintelui Vladimir Putin, ispaseste deja pedepse care totalizeaza 11 ani si jumatate pentru frauda si alte acuzatii despre care el spune ca sunt, de asemenea, false. Miscarea sa politica a fost scoasa in afara legii si declarata „extremista”.

Un tribunal din colonia penala IK-6 din Melekhovo, aflata la aproximativ 235 km est de Moscova, a incheiat vineri procesul cu sase acuzatii separate, inclusiv incitarea, crearea si finantarea activitatilor unei organizatii extremiste.

Sistemul audio de la tribunal, unde procesul s-a desfasurat cu usile inchise, in sala de sport a inchisorii, a fost atat de slab, incat era practic imposibil de inteles ce spunea judecatorul Andrei Suvorov.

Jurnalistii nu au fost lasati sa intre in sala de judecata, dar au putut urmari procedurile pe video dintr-o sala speciala pentru presa, din apropiere, desi fluxul a fost intrerupt aproape imediat ce a fost pronuntata sentinta.

Echipa lui Navalnii a spus ca judecatorul a adaugat 19 ani la pedepsele existente. Procurorii au cerut 20.
Potrivit unor informatii neconfirmate aparute in presa rusa, Navalnii, acum in varsta de 47 de ani, ar avea 74 de ani cand va iesi din inchisoare in 2050.

Imbracat in uniforma inchisa la culoare si flancat de avocatii sai, Navalnii a zambit din cand in cand in timp ce il asculta pe judecator.

Fostul blogger, avocat si anchetator de coruptie s-a prezentat drept un martir politic al carui scop este sa demonstreze rusilor ca este posibil sa-i rezisti lui Putin, desi cu un mare pret.

„Pentru ca o tara noua, libera si bogata sa se nasca, trebuie sa aiba parinti. Unii care o doresc. Care o asteapta si care sunt dispusi sa faca sacrificii pentru nasterea ei”, a spus Navalnii luna trecuta.

Intr-un mesaj postat joi pe retelele de socializare, Navalny a prezis ca va primi o pedeapsa lunga cu inchisoare, dar a spus ca nu are nicio importanta, deoarece a fost amenintat si cu acuzatii separate de terorism care ar putea aduce inca un deceniu.

Navalnii a spus ca a primit aceste condamnari suplimentare pentru a-i speria pe rusi, dar i-a indemnat sa nu se sperie si sa se gandeasca bine cum sa reziste cel mai bine celor pe care ii numeste „ticalosii si hotii de la Kremlin”.

Acuzatiile se refera la rolul in miscarea sa, acum disparuta, in interiorul Rusiei, pe care autoritatile au acuzat-o ca a incercat sa stimuleze o revolutie care sa destabilizeze situatia socio-politica.

Departamentul de Stat al SUA a numit verdictul „o concluzie nedreapta a unui proces nedrept”, in timp ce Uniunea Europeana a condamnat ceea ce a numit o alta decizie motivata politic si a cerut eliberarea imediata a lui Navalnii.

Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, se intreaba daca tratamentul lui Navalny nu a fost totusi prea dur. „Nu este un pic cam mult? De ce asemenea cruzimi?, a scris Markov pe aplicatia Telegram. Nu este un criminal.”

Putin cere unitate

Putin, aflat la putere din 1999, este de asteptat sa candideze pentru inca un mandat de sase ani in 2024. Cu Rusia ducand ceea ce el numeste o „operatiune militara speciala” in Ucraina si blocat in ceea ce el descrie drept o batalie existentiala cu Occidentul, Putin spune ca este vital ca tara sa ramana unita.

In februarie, Putin a ordonat serviciului de securitate al FSB „identifice si sa opreasca activitatile ilegale ale celor care incearca sa divizeze si sa slabeasca societatea noastra”.

Navalnii, care in anii 2010 a scos zeci de mii de oameni in strada pentru a se opune guvernarii lui Putin, a fost retinut in ianuarie 2021 dupa ce s-a intors la Moscova din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce expertii occidentali au spus ca a fost otravire cu o neurotoxina din epoca sovietica.

Kremlinul, care la un moment dat l-a acuzat ca lucreaza cu CIA pentru a submina Rusia, a negat implicarea si neaga ca l-a persecutat pe Navalnii, adaugand ca acesta nu a reprezentat niciodata o competitie politica serioasa iar cazul lui este o chestiune exclusiva a instantelor.

Sustinatorii lui Navalnii il considera o versiune rusa a lui Nelson Mandela, care intr-o zi va fi eliberat din inchisoare pentru a conduce tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: