externe

Incepe procesul pentru coruptie al premierului Israelului: „Obiectivul este de a rasturna un prim-ministru puternic”

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca se prezinta ”cu capul sus”, intr-o scurta declaratie facuta la intrarea in Tribunalul din Ierusalim, unde duminica incepe procesul sau pentru coruptie, abuz de incredere si frauda. El a denuntat drept „ridicole” acuzatiile ce-i sunt aduse.

„Obiectivul este de a rasturna un prim-ministru puternic din tabara de dreapta si astfel de a inlatura dreapta de la putere pentru multi ani”, a mai spus Netanyahu, citat de Reuters, in declaratia televizata, inainte de a se prezenta in fata unui panel de trei judecatori.

Sustinandu-si nevinovatia, politicianul a afirmat ca intreaga ancheta a fost fabricata de la bun inceput.

Netanyahu, in varsta de 70 de ani, este inculpat in trei dosare separate, dintre care unul, deosebit de sensibil, ar implica favoruri financiare pentru un director general al unei companii de telecomunicatii, in schimbul unei imagini favorabile din partea unei organizatii media a grupului, scrie AFP.

„In 244 de ani de democratie (de la revolutia americana, n.r.), nimeni nu a fost acuzat vreodata ca a beneficiat de o imagine favorabila in presa. Si in cazul meu, reflectarea (media) nu a fost chiar favorabila”, a adaugat Netanyahu, care a spus ca a solicitat ca audierile sa fie transmise in direct la televizor.

„Am cerut ca totul sa fie transmis in direct pentru ca publicul sa auda totul (in direct) si nu prin filtrul jurnalistilor (platiti) de catre procurorul general”, a adaugat el, acuzand o parte a presei israeliene de partialitate in aceasta chestiune.

Este prima data in istoria Israelului cand un sef de guvern se confrunta cu acuzatii penale in timpul mandatului sau, noteaza AFP, citata de Agepres.

Netanyahu a fost inculpat in noiembrie trecut, iar procesul trebuia sa inceapa la jumatatea lui martie, dar a fost amanat pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus.

In Israel, functia de prim-ministru nu asigura niciun fel de imunitate, insa potrivit unei decizii a Curtii Supreme inculparea nu duce la interdictia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.

In urma cu o saptamana, pe 17 mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, si-a inceput oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, in fruntea unui guvern de uniune nationala a carei sefie va fi impartita prin rotatie cu fostul sau adversar centrist Benny Gantz, de la Alianta Albastru si Alb, din noiembrie 2021.

Duminica, inainte de inceperea procesului, Netanyahu a tinut prima sedinta de guvern.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

8 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

17 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

15 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

16 ore ago