news

Isarescu le-a explicat ca unor cretini, lui Tariceanu si lui Daniel Zamfir: „Dati-mi voie sa va spun ce e ROBOR” – Video

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este prezent, marti, in Comisia economica a Senatului pentru a le explica lui Daniel Zamfir si Calin Popescu Tariceanu ce este si cum fucntioneaza ROBOR. Isarescu a folosit un ton ironic, dupa ce a fost acuzat de „manipularea” ROBOR.

Tariceanu a tinut mortis sa fie si el prezent la sedinta. „Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate?”, a atacat Tariceanu.

Daniel Zamfir i-a tinut isonul, acuzandu-l pe Isarescu ca a crescut intentionat ROBOR-ul si lansand atacuri sub centura: ”Azi nu vom discuta nici despre bonusul de pensionare pe care l-ati incasat, desi nu v-ati pensionat, nici despre posibilul conflict de interese legat de vinul produs de familia dvs, discutam doar despre ROBOR si inflatie”.

Mugur Isarescu nu s-a lasat impresionat de atacuri si le-a explicat rabdator celor doi, cu un ron ironic, alfabetul bancar.

„Am observat ca aveti nelamuriri, dati-mi voie sa va spun ce e ROBOR. (…) E un indice al pietei interbancare, piata formata din banci. Sunt vreo 40 de banci. Alimentarea cu lichiditate a economiei se face prin aceasta piata interbancara si aceste banci. BNR nu are nici un cont pe persoana fizica. Ce se numeste alimentarea cu lichiditate – sau cu bani pe intelesul dvs. – se face prin aceasta piata. Bancile ranzactioneaza intre ele. Este numai intre banci, deci acest ROBOR, dobanda la care fac ele tranzactii, e o intelegere intre ele.

Dupa calculele dvs, ROBOR a crescut de 4 ori, inflatia de 60 de ori. E absolut normala cresterea ROBOR avand in vedere cresterea inflatiei, a deficitelor. ROBOR e o dobanda stabilita intre banci. Exista riscul ca ROBOR sa fie de tip cartelar? Noi spunem nu. La intrebarea daca a fost manipulat, noi spunem nu, nu a fost manipulat”, a declarat Isarescu.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

2 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

11 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

9 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

9 ore ago