externe

Israelienii protesteaza fata de planurile noului guvern care „ameninta democratia si libertatile”

Mii de israelieni au iesit in strada sambata seara pentru a protesta fata de planurile noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu despre care oponentii spun ca ameninta democratia si libertatile, informeaza AP.

Protestatarii s-au adunat in Tel Aviv la cateva zile dupa ce cel mai de dreapta si cel mai conservator guvern din istoria de 74 de ani a tarii a depus juramantul.

„Guvernul colonistilor este impotriva mea”, se citi pe o pancarta. Un alt banner scria: „Locuinta, mijloace de trai, speranta”. Unii protestatari purtau steaguri curcubeu.

Protestul a fost condus de membrii de stanga si arabi ai Knessetului, parlamentul israelian. Ei sustin ca planurile propuse de noul cabinet vor impiedica sistemul judiciar si vor extinde decalajele sociale.

Protestatarii de stanga l-au criticat pe ministrul Justitiei, Yariv Levin, care miercuri a dezvaluit revizuirea de mult timp promisa de guvern a sistemului judiciar, care urmareste sa slabeasca puterea Curtii Supreme a tarii.

Criticii au acuzat guvernul ca a declarat razboi sistemului juridic, spunand ca planul va rasturna mecanismul de control si echilibru al Israelului si va submina institutiile sale democratice, dand putere absoluta noii coalitii de guvernare.

„Ne temem ca ne indreptam spre o dictatura doar din motivele unei persoane care doreste sa scape de procesele sale”, a declarat Danny Simon, 77 de ani, un protestatar din Yavne, referindu-se la acuzatiile de corputie cu care se confrunta Netanyahu.

Protestatarii au cerut, de asemenea, pacea si coabitare intre evrei si locuitorii arabi ai tarii.

„Putem vedea in acest moment ca sunt sustinute multe legi impotriva LGBTQ, impotriva palestinienilor, impotriva minoritatilor mai mari din Israel. Suntem aici pentru a spune cu voce tare si clar ca noi toti, arabi si evrei si diferite comunitati din Israel, cerem pace, egalitate si dreptate”, a spus Rula Daood de la „Standing Together”, o miscare locala a arabilor si evreilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

4 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

5 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

34 de minute ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

5 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

5 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

5 ore ago