Jandarmeria, strategie penibila de victimizare. Peste 100 de jandarmi sustin ca au fost „agresati moral” in timpul mitingului din 10 august

news

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti au deschis un dosar penal si fac cercetari dupa ce un numar de 169 de jandarmi dintre cei care au participat la protestul din 10 august au reclamat ca au fost agresati fizic si moral. Activitatile de cercetare au fost delegate catre organele de politie din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti efectueaza cercetari intr-o cauza penala cu denumirea generica «Dosarul Diasporei», formata in urma reunirii a 78 de acte de sesizare. Cercetarile privesc exercitarea de violenta fizica si morala impotriva a 169 de persoane vatamate, care au avut calitatea de organe de Jandarmerie si au desfasurat activitati cu ocazia protestului din Piata Victoriei, din data de 10 august 2018”, se arata, luni, intr-un comunicat transmis de rerepzentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, scrie news.ro.

Potrivit documentului, s-a dispus delegarea efectuarii de activitati catre organele de politie din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul de Investigatii Criminale, Serviciul Grupuri Infractionale Violente; Serviciul Criminalistic si Serviciul Investigatii Criminale Sector 1.

Incidente extrem de violente au avut loc in 10 august la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Inainte de miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare. Doi jandarmi, intre care o femeie, au fost prinsi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au inceput sa ii loveasca. Cei doi jandarmi au fost scosi de un grup de manifestanti pasnici, care au facut scut uman in jurul celor doi si i-au escortat pana la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-si salva colegii.

Reprezentantii Jandarmeriei au sustinut ca interventia de la miting a fost pe deplin justificata si ca dispozitivele au fost dimensionate in raport cu violentele, fiind „eminamente defensive”, iar actiunile au fost reactive. La randul sau, ministrul Carmen Dan spunea ca interventia Jandarmeriei a fost una legitima, de restabilire a ordinii publice, justificata de provocarile huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost ranite, iar Parchetul General face o ancheta cu privire la modul de interventie a Jandarmeriei. Numarul persoanelor care au depus plangeri in dosarul violentelor de la protest ajunsese luni la 351.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: