externe

Jurnalistii din Ecuador, vizati de dispozitive explozive trimise prin posta

Un prezentator de televiziune din Ecuador a fost ranit dupa ce o bomba ascunsa intr-un stick USB a explodat cand a introdus-o in computerul sau. Lenin Artieda a suferit rani usoare in explozia care a avut loc in redactia Ecuavisa TV din Guayaquil, potrivit The Guardian.

Procuratura a anuntat luni ca a lansat o ancheta, dupa ce jurnalisti de la mai multe canale de stiri au primit plicuri care contineau dispozitive explozive similare.

„Este un exploziv de tip militar, dar sunt capsule foarte mici”, a spus Xavier Chango, seful institutului de criminalistica, referindu-se la explozivul trimis la Ecuavisa.

Plicurile trimise jurnalistilor aveau caracteristici similare si acelasi continut si, prin urmare, urmau sa fie investigate in comun, a precizat procuratura generala intr-un comunicat, fara a numi organizatiile media afectate.

Politia a efectuat o detonare controlata a unui dispozitiv trimis la departamentul de stiri al TC Television, tot in Guayaquil, au declarat procurorii tot luni.

Grupul regional de sustinere a libertatii de exprimare Fundamedios a declarat ca un al treilea post de televiziune si radio din Quito a primit, de asemenea, plicuri cu explozibili.

Postul de televiziune Teleamazonas a declarat ca unul dintre jurnalistii sai a primit joi un plic anonim si, la deschidere, a descoperit un dispozitiv, despre care politia a confirmat ca continea explozibili.

Guvernul a spus ca va apara libertatea de exprimare in tara.

„Orice incercare de a intimida jurnalismul si libertatea de exprimare este o actiune detestabila care ar trebui pedepsita cu toata rigoarea justitiei”, a anuntat guvernul intr-un comunicat.

Presedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, considera ca vina pentru cresterea violentei este a competitiei dintre bandele de traficanti de droguri pentru teritoriu si control.

Ecuador, care se afla intre Columbia si Peru, cele mai mari doua tari producatoare de cocaina din lume, este o ruta strategica de trafic de droguri datorita coastei lungi a Pacificului si flotelor mari de transport maritim si de pescuit.

Analistii spun ca bandele criminale incurajate de legaturi profitabile cu cartelurile mexicane de droguri folosesc tactici teroriste pentru a intimida autoritatile si civilii, deoarece tara cu aproape 18 milioane de oameni este pe punctul de a deveni un narco-stat.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

2 ore ago