Liiceanu: „La varf, avem o tara de infractori corupti. Lantul coruptiei este teribil si este intins ca o caracatita peste societatea romana. Oameni putini paralizeaza o societate de 20 de milioane”

analize

Verdicte taioase ale scriitorului Gabriel Liiceanu la adresa conducatorilor tarii si a clasei politice, in general. Liiceanu atrage atentia ca leadership-ul romanesc este macinat de coruptie: „Oameni putini, cateva sute de mii, paralizeaza o societate de 20 de milioane”.

„Ceva gripeaza societatea. Lucrul care gripeaza societatea, va spun de la inceput, pentru ca ma obsedeaza treaba asta de multi ani, este gradul de coruptie al administratiei publice. Asta insemnand de la primarii comunelor pana la varfurile societatii politice.

Lantul coruptiei este teribil si este intins ca o caracatita peste societatea romana. Oameni putini, cateva sute de mii, paralizeaza o societate de 20 de milioane. Pentru ca tot ceea ce producem noi prin initiativa, priceperea, competenta a institutiilor private, libere, care creeaza bugetul acestei tari prin taxe, totul este furat la nivelul coruptiei aparatului de stat. Nepotisme, furt, deturnari. Nu spun toate lucrurile astea pentru ca asa-mi inchipui, ci pentru ca exista rapoarte ale DNA-ului facute pe ultimii 20 de ani, iar lectura lor iti de frisoane.

La varf, avem o tara de infractori corupti. Ei ne blocheaza. Daca am fi putut sa fim o tara cu coruptie mica, cum sunt, sa zicem, marile tari civilizate ale nordului Europei, noi am fi aratat astazi cel putin asa cum arata Austria. De aici vine drama.

(…) Sunt foarte putini oameni politici care deschid gura si care au un raport cu adevarul. Adevarul lor se raporteaza la interesele pe care le naste, in fiecare om care ajunge acolo, puterea. Coruptia inseamna urmatorul lucru: abuzul legat de o functie, deci de putere, si abuzul legat de anumite vicii ale naturii umane. Ca, de pilda, lacomia. Deci, puterea politica plus lacomia nasc monstrul coruptiei.

De ce, de cand a inceput discutia noastra, tot insist pe cuvantul ‘coruptie’. El este un rau atat de pervers, pentru ca a insotit istoria speciei umane si a distrus cetati infloritoare, regate, imperii. Si cu toate astea, societatea umana nu si-a dat seama ca binele ei depinde de capacitatea de a reprima acest cancer suprem al omenirii. Imperiul Roman a disparut prin coruptie. Intr-o gramada de tari ale lumii care au avut epoci de inflorire economica, in clipa in care guvernarea lor s-a rasucit catre rau, societatile au fost impinse in mizerie.

Desi istoria coruptiei e in sine inspaimantatoare, perversitatea acestui rau este ca nu se vede, nu-l pipai asa cum pipai raul pe care ti-l face cineva atunci cand declanseaza un razboi. E un rau care sapa temeliile lumii. Lumea noastra. Romania, in clipa de fata, este sapata, in fundamentele ei. Suntem pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al coruptiei. Cea mai corupta tara din UE”, a declarat Liiceanu intr-un interviu pentru hotnews.ro.

Liiceanu a scos apoi in evidenta modul in care politicienii isi incalca juramintele pe care le depun cand sunt numiti in functiile statului.

„Stiti ce e teribil in clipa de fata? Am aici o foaie pe care am trecut juramintele pe care le depun mari sau mai micii administratori ai Romaniei la nivelul aparatului de stat: presedintele, prim-ministrul, ministrii, deputatii, senatorii, primarii, functionari publici, toti depun in juramant. I-am vazut la televizor de atatea ori cu Biblia in fata.

Juramantul presedintelui roman: ‘Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman’. Prim-ministrul: ‘Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman’.

Senatorii si deputatii: ‘Jur sa indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor’. Juramantul primarilor: ‘Jur sa fac tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/orasului/municipiului/judetului’. Juramantul functionarilor publici: ‘Jur sa indeplinesc constiincios in datoriile ce-mi revin in functia publica, sa respect normele’.

Da, ce le corespunde acestor juraminte care sunt facute in fata unui popor intreg la televizor? Juraminte care au o alura de fast? Le corespunde un aparat administrativ din ce in ce mai mare, urias, care e platit de noi, care creste de la un an la altul si care presupune angajarea rudelor, a iubitelor, a copiilor, a nepotilor. Este statul cu cele mai multe cheltuieli facute din buget pentru functionari, care numai juramantul ala nu-l respecta. Dimpotriva, vor un stipendiu de la stat, nu raspund in fata nimanui, nu sunt condamnati de justitie in marile cazuri de coruptie decat cu pedepse modice. Cele mai teribile furturi si lovituri date bugetului Romaniei de catre acesti oameni sunt sanctionate cu maximum 7 ani.

Va dau un exemplu, va spune ceva numele Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor in timpul guvernului Tariceanu? In preajma declansarii marii crize financiare din 2008-2010, in timp ce poporul roman tremura vazand ca intra intr-o intr-o fundatura a istoriei, cand se punea problema micsorarii salariilor cu 20%, ministrul Finantelor isi negocia mita de 4 milioane de euro cu firma austriaca care trebuia sa revizuiasca constructia caii ferate Bucuresti-Constanta. N-a apucat sa ia pe toti. A luat doar 2,5 milioane. Va dati seama ce crima la adresa unui popor este asta?

In timp ce oamenii se tem ca incep sa moara de foame, ca nu mai stiu cum se descurce, ministrul Finantelor, care jura ca-si va depune tot sargul pentru binele poporului, se gandeste cum sa-si fure banii pe viata.

Asadar, lipsa de altruism, opusul slujirii, este nenorocirea acestui popor. Orice om care ajunge intr-o functie publica isi dedica viata slujirii celorlalti. Daca nu o face, devine unul dintre cei mai mari raufacatori ai unei tari. Omul acela, ca ministru al Finantelor, a fost un criminal al poporului roman. Noi traim intr-o tesatura de coruptie, adica de crima”, a subliniat Liiceanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: