externe

Luna februarie a fost cea mai calda din istorie, spun oamenii de stiinta. Si temperaturile de la suprafata marii la nivel global au atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata

Luna trecuta a fost cea mai calda luna februarie inregistrata la nivel global, fiind a noua luna consecutiva cu temperaturi record pentru aceasta perioada a anului, au declarat oamenii de stiinta, relateaza The Guardian.

De asemenea, temperaturile de la suprafata marii la nivel global au atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, conform datelor furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbari climatice al UE.

Datele arata ca luna februarie a fost cu 1,77 C mai calda decat media preindustriala pentru aceasta luna, intre 1850 si 1900, si cu 0,81 C peste nivelurile din perioada 1991-2020. Temperatura medie globala pentru ultimele 12 luni – intre martie 2023 si februarie 2024 – a fost cea mai ridicata inregistrata vreodata, cu 1,56 C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru plaseaza lumea temporar deasupra pragului de 1,5 C, dincolo de care, pe termen lung, se asteapta cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice.

Temperaturile medii zilnice la nivel global au fost „exceptional de ridicate” in prima jumatate a lunii, atingand 2 C peste nivelurile din 1850-1900 in patru zile, intre 8 si 11 februarie, a anuntat Copernicus.

Temperaturile europene din februarie 2024 au fost cu 3,3 C peste media 1991-2020 pentru luna respectiva, cu temperaturi mult peste medie inregistrate in Europa Centrala si de Est, au aratat cifrele.

Iarna europeana, din decembrie pana in februarie, a fost a doua cea mai calda inregistrata vreodata pe continent.

Temperaturile medii globale de la suprafata marii pentru luna februarie, in afara regiunilor polare, au fost cele mai ridicate pentru orice luna inregistrata, de 21,06 C, depasind recordul anterior de 20,98 C stabilit in august 2023.

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice, a declarat: „Februarie se alatura lungii serii de recorduri din ultimele luni. Oricat de remarcabil ar parea acest lucru, nu este cu adevarat surprinzator, deoarece incalzirea continua a sistemului climatic duce in mod inevitabil la noi extreme de temperatura”.

„Clima raspunde la concentratiile actuale de gaze cu efect de sera din atmosfera, asa ca, daca nu reusim sa le stabilizam, ne vom confrunta in mod inevitabil cu noi recorduri de temperatura globala si cu consecintele acestora”, a mai spus el.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Partidul vicepremierului italian Matteo Salvini, dat in judecata de o tanara a carei imagine a fost folosita pentru un afis electoral rasist al acestuia

O femeie a carei fotografie a fost folosita fara acordul ei intr-o campanie de afisare…

5 minute ago

Presedintele Klaus Iohannis, la decernarea premiilor Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decat Romania”

Presedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul…

20 de minute ago

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

10 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

9 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

13 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

13 ore ago