externe

Madridul, prima capitala europeana ce reintra in ”lockdown”. Restrictiile anuntate de autoritati

Madridul devine prima capitala europeana ce reintra in ”lockdown” din cauza epidemiei de COVID-19, locuitorii capitalei spaniole si din noua orase invecinate urmand sa nu mai poata parasi aceste localitati incepand de vineri seara, conform unei decizii a Ministerului spaniol al Sanatatii, contestata imediat in justitie de autoritatile regionale, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Noile restrictii, care intra in vigoare vineri la ora locala 22:00 (20:00 GMT), nu sunt la fel de stricte cum au fost cele instituite in luna martie, cand spaniolii nu-si mai puteau parasi locuintele decat in cateva situatii bine precizate.

Guvernul spaniol anuntase de joi extinderea la nivelul intregii regiuni Madrid a restrictiilor antiepidemice aplicate de luna trecuta in anumite zone ale sale, care prevad in principal ca locuitorii acesteia au dreptul sa iasa din cartierul in care-si au domiciliul doar pentru a merge la serviciu, la medic sau la studii, pentru ingrijirea persoanelor dependente sau pentru a raspunde unei convocari legale.

Pe langa interdictia de parasire a localitatilor si de intrare in acestea, conform noii decizii a Ministerului Sanatatii barurile si restaurantele se vor inchide la ora 23:00 – pana in prezent ora de inchidere era 01:00. De asemenea, capacitatea restaurantelor, magazinelor si salilor de fitness va trebui sa fie redusa la jumatate.

Dar executivul regiunii Madrid a contestat decizia ministerului si s-a adresat justitiei, sustinand ca este vorba despre o imixtiune a guvernul central in competentele sale si a cerut suspendarea aplicarii noilor masuri. In virtutea statutului lor de comunitati autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii in materie de sanatate si prevenire a raspandirii bolilor.

Totusi, premierul spaniol Pedro Sanchez a asigurat ca ordinul ministerial respecta competentele autonome ale Madridului si a justificat noile restrictii prin situatia epidemiologica ”extrem de grava” din aceasta regiune. Conform datelor oficiale, peste o treime din noile cazuri de COVID-19 inregistrate in Spania sunt in regiunea Madrid, iar ultima raportare zilnica, cea de joi, arata 3.715 noi cazuri pe ansamblul Spaniei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

5 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

3 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

8 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

8 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

8 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

8 ore ago