Mai mult decat spa: apele geotermale incalzesc casele din Ungaria

externe

In conditiile in care cea mai mare parte a Europei s-a confruntat cu o crestere a costurilor energiei in urma invaziei Ucrainei de catre principalul exportator de petrol si gaze, Rusia, orasul Szeged din Ungaria beneficiaza de un proiect inceput in 2017 si partial finantat de Uniunea Europeana pentru a trece orasul de la gaz la energie geotermala, potrivit Reuters.

„Obiectivul este de a inlocui jumatate din intreaga energie pe baza de combustibili fosili (cu geotermala)”, a declarat Balazs Kobor, directorul general al companiei Szegedi Tavfuto Kft.

Acest lucru ar plasa orasul cu mult inaintea restului tarii, unde gazul rusesc acopera aproximativ 80% din consumul anual de gaze, iar titeiul rusesc reprezinta aproximativ 65% din livrarile de petrol prin conducta Druzhba.

Conform celor mai recente cifre disponibile de la Agentia Internationala pentru Energie (AIEA), energia geotermala a reprezentat doar 5% din sursele regenerabile din Ungaria, care au reprezentat 14,8% din consumul final. Cea mai mare parte a utilizarii surselor regenerabile a provenit din biomasa.

Intr-un raport din 2022, agentia a spus ca tara ar trebui sa-si exploateze in continuare „potentialul geotermal foarte bun”.
Intrucat intreaga Europa incearca sa creasca utilizarea energiei regenerabile fara carbon si sa scada dependenta de hidrocarburile importate, in octombrie guvernul ungar a adoptat o lege privind cresterea utilizarii energiei geotermale, dar nu a implementat inca masuri concrete.

Potrivit lui Kobor, in Szeged, care are 170.000 de locuitori, au fost forate 27 de puturi, dintre care noua extrag apa geotermala cu o temperatura de pana la 93 de grade Celsius si 18 care returneaza apa, odata ce a fost extrasa caldura, in rezervoare la o adancime de pana la 2.000 de metri.

Deocamdata 593 de apartamente beneficiaza de incalzire cu ajutorul apei termale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: