Maia Sandu, la Bucuresti: „Astazi va spun, in numele Republicii Moldova, ‘Multumesc!’. Romania a stiut sa fie alaturi de noi ori de cate ori a fost nevoie”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primita, marti, la Palatul Cotroceni, de presedintele Klaus Iohannis.

Aflata in vizita la Bucuresti, ea a participat la Conferinta internationala „Femeile parlamentar din Romania si promovarea egalitatii de gen ca angajament national”, organizata de Senat.

„Pentru prima data de cand Republica Moldova si-a declarat independenta, presedintele Republicii Moldova, alaturi de presedintele Romaniei, isi dau mana in forul legislativ suprem al Romaniei pentru a veni cu un mesaj comun in fata cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Astazi, in aceste timpuri extrem de grele pentru toti, Republica Moldova si Romania nu doar isi dau mana, ci isi croiesc impreuna soarta, ca parte a lumii libere – Republica Moldova in drum spre Uniunea Europeana, Romania mai puternica in Uniunea Europeana”, a evidentiat Sandu, citata de Agerpres.

Ea a subliniat rolul important pe care femeile moldovene il joaca in politica, adaugand ca acestea se bucura de sprijinul societatii, care apreciaza, inainte de toate, caracterul unui om.

„Societatea noastra sprijina implicarea femeilor in viata politica, pentru ca suntem europeni si avem valori europene. Cetatenii nostri au demonstrat ca apreciaza, inainte de toate, caracterul unui om. Il masoara pe celalalt dupa merite, indiferent daca este femeie sau barbat. Acum doi ani, unii barbati din spatiul politic de la noi spuneau ca o femeie nu poate castiga alegerile prezidentiale si ca, in general, femeile nu au ce cauta in politica. (…) Chiar daca este o provocare sa reusesti intr-un domeniu dominat traditional de barbati, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat si au ajuns sa fie respectate pentru abilitatile lor. In Republica Moldova, femeile sunt lidere in mai multe sfere de activitate, ele conduc astazi importante institutii: Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura anticoruptie, Curtea Constitutionala. Femeile noastre creeaza si conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale in sporturi de performanta”, a afirmat Maia Sandu.

Ea a precizat ca 40% dintre parlamentarii de la Chisinau sunt femei, iar aproximativ 200 de primarii sunt conduse de femei, ceea ce reprezinta 22% din numarul total.

„In 2023, vor fi si mai multe, pentru ca femeile active din viata sociala si politica din Moldova au vazut ca se poate. Unii s-au opus la inceput legii cotelor de reprezentare, au fost voci care au spus ca femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege, insa timpul a demonstrat ca aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunitati egale, pentru ca sansele egale inseamna echitate, inseamna sprijin pentru ca femeile valoroase, hotarate, muncitoare, care au fost tinute departe de nivelul decizional, sa poata contribui la dezvoltarea tarii”, a punctat presedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a aratat ca este nevoie ca puterea femeilor in partide sa fie „adevarata, nu doar pe hartie”.

„Este adevarat ca adoptarea unei legi nu reprezinta o solutie magica pentru amplificarea vocii femeilor in politica, este nevoie de sustinere din partea decidentilor si de implicare din partea a cat mai multor femei. E nevoie ca puterea femeilor in partide sa fie adevarata, nu doar pe hartie, iar aceasta se poate intampla cand partidele apreciaza si promoveaza oamenii dupa merite, cand dezvolta o cultura organizationala incluziva. Implicandu-ne, stimuland participarea altor femei in politica, promovand meritocratia, vom crea o societate in care deciziile se iau de toti reprezentantii sai. Sa reusesti sa faci o politica inteleapta, care sa aduca rezultate bune pentru cetatenii tai si cat mai repede este o provocare pentru orice politician, femeie sau barbat. Pentru mine, in aceste vremuri este si o imensa responsabilitate. Voi face tot ce pot ca Republica Moldova sa fie de partea buna a istoriei si ca oamenii sa traiasca in pace, liberi si demni, la ei acasa”, a transmis Sandu.

Presedintele Republicii Moldova a multumit Romaniei pentru sprijinul permanent pe care l-a acordat tarii sale, „ori de cate ori a fost nevoie”.

„Astazi va spun, in numele Republicii Moldova, „Multumesc!”. Si, in numele tuturor cetatenilor nostri – „Va rog!”. Suntem recunoscatori presedintelui Iohannis, domnului prim-ministru, Guvernului, Parlamentului Romaniei pentru ca raspund cu interes deosebit rugamintilor si nevoilor cetatenilor din Republica Moldova. Va multumesc pentru cat de aproape ne sunteti si va rog sa ne ramaneti aproape. (…). Romania a stiut sa fie alaturi de noi ori de cate ori a fost nevoie. Si atunci cand a creat oportunitati de studii pentru atatia tineri de pe malul stang al Prutului – tineri care isi aduc contributia la o lume mai buna, fie ca se intorc in comunitatea lor, fie ca se afla oriunde in lume. Si atunci cand a finantat modernizarea a sute de gradinite. Si atunci cand a donat microbuze scolare. Cand a fost alaturi de noi cu ajutoare materiale si cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Si acum, cand ne furnizeaza energie electrica, dupa ce Rusia a bombardat statiile de energie electrica din Ucraina”, a precizat Sandu.

Liderul moldovean s-a referit in continuare la razboiul purtat de Federatia Rusa in Ucraina, care pune in pericol libertatea celor din regiune si creeaza o criza energetica majora fara precedent.

„Razboiul este tot mai aproape. Rachetele rusesti care tintesc infrastructura ucraineana cad si pe pamantul nostru. S-a intamplat chiar ieri. Din cauza razboiului, trecem printr-o criza energetica majora si riscam sa ramanem fara gaze si electricitate in aceasta iarna. Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori in ultimul an si este de doua ori mai mare decat in Romania. La fel de grava este situatia in ce priveste electricitatea. Dupa ce Federatia Rusa a bombardat retelele ucrainene, Gazprom a redus in jumatate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stanga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incerta, asigurarea tarii cu energie electrica este o provocare zilnica. Chiar daca intreprindem eforturi serioase sa economisim si Guvernul de la Chisinau incearca sa ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Aceasta vulnerabilitate energetica genereaza santaj politic si interferenta in democratie, politica interna si cea externa”, a sustinut Sandu.

Ea a mentionat ca a enumerat toate aceste probleme nu pentru a se plange, ci pentru ca toata lumea sa stie ca Republica Moldova alege sa fie libera si sa continue parcursul european indiferent de circumstante.

„Am enumerat aceste provocari nu pentru a ne plange si nu pentru ca nu le-ati cunoaste. Ci pentru ca toata lumea sa stie ca Republica Moldova alege sa fie libera si sa continue parcursul european indiferent de circumstante. Si ca noi ne asumam pretul libertatii. Si atunci cand cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor sa supravietuim ca parte a lumii libere. Pentru sansa unei vieti demne si in pace acasa. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu Romania, care contribuie la pace si securitate in regiune. Si nu o societate in haos, violenta, implicata in razboi”, a adaugat presedintele Republicii Moldova.

Ar fi dramatic pentru Chisinau, arata ea, dar si pentru Romania si intreaga regiune ca Republica Moldova sa fie reintoarsa din drumul ei spre democratie.

„Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. Dupa ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat intr-o zona gri, a incertitudinii si a saraciei, condusi de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetatenii nostri nu mai vor sa traiasca blocati in zona gri, fara sansa unei vieti normale, viata pe care au vazut-o in tari europene. Vrem sa fim o zona a libertatii si a pacii. Si sunt sigura ca cetatenii isi vor aduce contributia la consolidarea Uniunii Europene. Apreciem ajutorul si stim sa ne facem datoria de cetateni europeni. Moldova deja contribuie la o Europa mai puternica si mai unita, participand activ la gestionarea efectelor razboiului”, a mai spus Maia Sandu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: