externe

Mare prietenie, Putin il felicita pe Orban pentru victoria in alegeri: „Dezvoltare viitoare a parteneriatului”. Orban s-a distantat din nou de Bruxelles

Presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe premierul ungar Viktor Orban pentru victoria sa in alegerile legislative, exprimandu-si speranta intr-o consolidare a legaturilor dintre Moscova si Budapesta, a transmis Kremlinul, potrivit AFP si EFE, citate de Agerpres.

„Seful statului rus s-a declarat convins ca, in ciuda unei situatii internationale dificile, dezvoltarea viitoare a legaturilor bilaterale si a parteneriatului (intre Moscova si Budapesta – n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus si ungar”, a transmis presedintia rusa intr-un comunicat.

Orban s-a declarat castigatorul alegerilor legislative care au avut loc duminica in Ungaria si in urma carora a obtinut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferenta de voturi fata de opozitie.

El a profitat de ocazie pentru a se distanta din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru pozitia in privinta razboiului dus de Rusia in Ucraina.

Potrivit analistilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat in fata electoratului drept garantul stabilitatii in vremuri tulburi.

Putin si Orban au de mult timp relatii amicale, in ciuda numeroaselor crize intre Moscova, de o parte, si UE si NATO, de cealalta parte, Ungaria fiind membra a ambelor organizatii.

La inceputul lunii februarie, in plina criza ruso-occidentala care a precedat ofensiva rusa din Ucraina, Viktor Orban s-a intalnit cu Vladimir Putin la Moscova, afisandu-si apropierea de liderul de la Kremlin.

Premierul Ungariei, suveranist si conservator, afiseaza in general o mare apropiere de Moscova in multe dosare. El a devenit, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai aliniat cu Kremlinul.

De exemplu, Ungaria a fost prima tara din UE care a folosit vaccinul rusesc Sputnik V impotriva COVID-19, desi acesta nu a fost autorizat de Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA).

De la inceputul invaziei militare ruse din Ucraina, Orban a refuzat sa livreze arme Kievului si sa ia in considerare sanctiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul si gazul din Rusia.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

6 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

6 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

9 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

6 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

6 ore ago