externe

Militari SUA au capturat „din greseala” o fabrica privata din Bulgaria. Ambasada SUA a prezentat scuze – Video

Presedintele bulgar, Rumen Radev, a calificat drept inacceptabil un incident implicand trupe americane care participau la un exercitiu militar si cetateni civili.

”Este absolut inacceptabil ca viata si linistea cetatenilor bulgari sa fie puse in pericol de unitati militare, fie ca fac parte din fortele armate bulgare sau straine”, a declarat el, citat luni de BTA, scrie Agerpres.

Radev s-a intalnit cu ministrul apararii, Gheorghi Panaiotov, si cu generalul-locotenent Liubcio Todorov, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite, a precizat Secretariatul de presa al presedintelui.

La 28 mai, televiziunea Nova a relatat ca, la 11 mai, trupe americane au dat buzna intr-o fabrica de echipamente pentru rafinarea uleiului de floarea-soarelui, situata in regiunea Plovdiv. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au aratat sapte militari in uniforma care purtau pusti de asalt… Fabrica se afla in imediata apropiere a bazei aeriene Cesneghirovo, unde avea loc un exercitiu de amploare.

Ministrul apararii Panaiotov i-a raportat presedintelui incidentul si a declarat ca s-a intalnit cu proprietarul companiei. Vor avea loc alte intalniri cu partea americana pentru a asigura clarificarea completa a incidentului si prevenirea unor astfel de ”neintelegeri extrem de neplacute si deconcertante”.

Radev se asteapta la o ancheta amanuntita pentru a identifica oficialii responsabili de incident. De asemenea, el a cerut insistent o revizuire a organizarii si a masurilor de siguranta in timpul exercitiilor militare. ”Exercitiile de pe teritoriul bulgar la care participa aliatii nostri ar trebui sa sporeasca sentimentul de securitate si incredere in apararea colectiva, in loc sa provoace tensiuni in randul bulgarilor”, a spus el.

Ministrul apararii a declarat, in cadrul unei sedinte de informare din 29 mai, ca ceea ce s-a intamplat in timpul exercitiului militar a fost un incident si o neintelegere evidenta.

Incidentul nu a fost facut public mai devreme pentru ca nu a fost raportat, a declarat Panaiotov.

Ambasada SUA a precizat, intr-o declaratie primita sambata de BTA, ca „in cadrul exercitiului Swift Response 21, soldati americani repartizati la Brigada 173-a aeropurtata au efectuat un exercitiu de antrenament pentru a simula capturarea si securizarea aerodromului dezafectat Cesneghirovo din Bulgaria. Pe parcursul acestui exercitiu, soldatii au simulat intrarea si evacuarea mai multor buncare si structuri de pe aerodrom. La 11 mai, soldatii au intrat si au curatat o cladire de langa aerodrom, despre care credeau ca face parte din zona de antrenament, dar care era ocupata de civili bulgari care administrau o afacere privata. Nu s-au tras focuri de arma in niciun moment in timpul acestei interactiuni”.

Ambasada SUA a prezentat scuze sincere companiei private si angajatilor acesteia. ”Intotdeauna invatam din aceste exercitii si investigam pe deplin cauza acestei greseli. Vom pune in aplicare proceduri riguroase pentru a defini clar zonele noastre de antrenament si pentru a preveni acest tip de incident pe viitor”, a precizat ambasada.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

8 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

6 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

11 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

11 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

11 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

11 ore ago