Categories: pagina verde

Misterul cresterii economice „record” cu care se lauda guvernarea PSD a fost dezlegat. Explicatii oficiale ale specialistilor

INS confirma ca mareata crestere economica cu care se mandreste PSD a fost determinata de consum. Cheltuielile gospodariilor au avut cea mai mare contributie la cresterea economica din primele noua luni din acest an, respectiv de 6,1%, in conditiile in care consumul final s-a majorat cu 9,7%, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).

Produsul intern brut a crescut cu 7%, in termeni reali, in perioada ianuarie — septembrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului precedent, avand o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

‘Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB si formarii brute de capital fix, cu o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%)’, informeaza INS.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive avand industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusa la formarea PIB (4,9%), dar au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (24,3%). Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB si volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

In trimestrul al treilea fata de acelasi trimestru din anul 2016, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier.

La inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2017, la 6,1%, de la 5,6% cat preconizase anterior in prognoza de toamna. De asemenea, si Comisia Europeana (CE) a revizuit in crestere estimarile referitoare la avansul economiei si a deficitului Romaniei in 2017 si 2018, avertizand totodata ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

Conform previziunilor economice de toamna publicate in data de 9 noiembrie de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

In luna octombrie, si Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat de institutia financiara internationala.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.

Conform documentului, Romania si Islanda vor consemna in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,5%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

2 ore ago

Constanta: Jandarm lovit cu pumnul in fata de un minor de 16 ani. Minorul a fost arestat preventiv

Un minor in varsta de 16 ani a fost arestat preventiv pentru ultraj, fiind acuzat…

57 de minute ago

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

5 ore ago

Dan Voiculescu a trimis sapte galeti de mici in redactia Antena 3. Pe post se difuza „cum sa mananci corect micii, fara sa-ti afectezi digestia”

Cu ocazia zilei de 1 Mai, fondatorul trustului Intact a trimis in redactia postului Antena…

2 ore ago

Violente ale politiei la Tbilisi, un europarlamentar cere retragerea statutului Georgiei de candidat la aderarea la UE

Dupa folosirea violentei de catre fortele de securitate din Tbilisi la un miting impotriva legii…

2 ore ago