externe

Motorul de cautare Google va elimina linkurile de stiri din Canada, in urma adoptarii unei legi care forteaza gigantii din domeniul tehnologiei sa plateasca institutiile de presa pentru continut

Google va elimina linkurile catre stiri canadiene din rezultatele cautarii si din alte produse din Canada atunci cand va intra in vigoare o lege care impune gigantilor internetului sa plateasca institutiile de presa, a anuntat joi compania, potrivit Reuters.

Google se alatura Meta, proprietarul Facebook, anuntand incetarea accesului la stiri pentru utilizatorii canadieni ai platformelor lor, dupa ce Legea C-18, sau Legea stirilor online a fost adoptata saptamana trecuta si va intra in vigoare in sase luni.

Ministrul Patrimoniului, Pablo Rodriguez, care a prezentat proiectul de lege anul trecut, a spus ca, in temeiul legii, platformele nu au obligatii imediate si ca guvernul este deschis sa se consulte cu acestea cu privire la procesul de reglementare si implementare.

Industria media din Canada a cerut o reglementare mai stricta a companiilor din industria tehnologiei pentru a le impiedica sa excluda companiile de stiri de pe piata de publicitate online.

„Am informat acum guvernul ca, atunci cand legea va intra in vigoare, va trebui, din pacate, sa eliminam linkurile catre stirile din Canada”, a spus Google intr-o postare pe blog.

„Nu luam aceasta decizie cu usurinta si credem ca este important sa fim transparenti cu editorii canadieni si cu utilizatorii nostri cat mai curand posibil”, se arata in comunicat.

Legea stabileste reguli pentru a forta platforme precum Facebook si Google sa negocieze acorduri comerciale si sa plateasca editorii de stiri pentru continutul lor, un pas similar cu o lege inovatoare adoptata in Australia in 2021.

Companiile din domeniul tehnologiei din SUA au spus ca propunerile sunt nesustenabile pentru afacerile lor. Google a sustinut ca legea canadiana este mai ampla decat cea din Australia si Europa, spunand ca pune un pret pe link-urile de stiri afisate in rezultatele cautarii si se poate aplica agentiilor care nu produc stiri.

Google a propus ca proiectul de lege sa fie revizuit pentru a face afisarea continutului stirilor cu plata, si nu link-urile si sa specifice ca doar companiile care produc stiri si adera la standardele jurnalistice sunt eligibile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

7 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

6 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

10 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

10 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

10 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

10 ore ago