Navalnii, ucis de „sindromul mortii subite”, spun oficialii penitenciarului. Trupul disidentului nu va fi incredintat familiei pana la finalizarea anchetei

news

Mamei lui Alexei Navalnii i s-a spus, sambata, ca fiul sau, cel mai important lider al opozitiei din Rusia a fost lovit de „sindromul mortii subite” si ca trupul sau nu va fi predat familiei pana la finalizarea unei anchete, au transmis reprezentantii echipei disidentului, relateaza Reuters.

Navalnii si-a pierdut cunostinta si a murit vineri, dupa o plimbare prin colonia penitenciara „Lupul polar”, a anuntat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Nenetia, unde Navalnii isi ispasea pedeapsa.

Mama lui Navalnii, in varsta de 69 de ani, Liudmila, a infruntat sambata temperaturile arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a veni la penitenciarul  unde a pierit fiul ei.

Ea a primit o notificare oficiala de deces in care se mentiona ora decesului ca fiind 2:17 p.m. ora locala (09.17 GMT) pe 16 februarie, a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al lui Navalnii, Kira Iarmis.

„Cand avocatul si mama lui Aleksei au ajuns in colonie in aceasta dimineata, li s-a spus despre cauza mortii lui Navalnii ca a fost sindromul mortii subite”, a declarat Ivan Jdanov, care conduce Fundatia Anticoruptie a lui Navalnii, pe platforma de socializare X/Twitter.

„Sindromul mortii subite” este un termen vag pentru diferite afectiuni cardiace, fara un istoric preexistent, care provoaca stopul cardiac sau infarctul subit si decesul.

„Comitetul de Investigatii” face verificari

De asemenea, nu este inca clar unde se afla cadavrul lui Navalnii, a spus echipa sa. Mamei lui i se spusese ca trupul fusese dus la Salekhard, orasul din apropierea complexului inchisorii, dar cand a ajuns la morga, aceasta era inchisa.

Cand au fost contactati de avocatul lui Navalnii, reprezentantii morgii au spus ca nu detin corpul dizidentului, a spus Iarmis.

Ulterior, oficialii le-au spus ca trupul nu va fi predat pana la finalizarea anchetei, desi mai devreme li s-a spus ca ancheta nu a descoperit urme de criminalitate.

„In acest moment nu avem acces la cadavru si nu stim sigur unde se afla si cerem autoritatilor ruse sa elibereze imediat trupul lui Alexei familiei sale”, a spus Kira Iarmis.

Pe de alta parte, un angajat de la singura morga din Salekhard ar fi declarat pentru Reuters ca trupul lui Navalnii nu a ajuns acolo.

Cadavrul nu va fi eliberat rudelor pana cand oficialii nu finalizeaza ancheta, a mai declarat  purtatoarea de cuvant a lui Navalnii pe X/Twitter: „Comitetul de Investigatii spune direct ca pana la finalizarea verificarii, trupul lui Alexei nu va fi dat rudelor”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: