politica

Nicusor Dan, o noua conferinta in aer liber: „Firea si primarii PSD doresc sa distruga sute de hectare de spatiu verde”

Deputatul independent Nicusor Dan, candidat la Primaria Capitalei, i-a acuzat, vineri, pe primarul general PSD, Gabriela Firea, si pe primarii de sectoare social-democrati ca doresc sa distruga „sute de hectare de spatiu verde” din Bucuresti, prin Planurile Urbanistice Zonale pe care le-au pregatit, in conditiile in care poluarea este mare si cresc afectiunile respiratorii.

„Am adus o plansa in care tot ce vedeti cu rosu insumeaza sute de hectare de spatiu verde pe care primarul general PSD si primarii de sectoare PSD doresc sa le distruga, sa dispara din Planul general urbanistic al Bucurestiului. Sunt sute de hectare care, prin planurile urbanistice zonale de sector, aceste spatii urmeaza sa fie distruse, in conditiile in care avem un raport al Institutului de Sanatate Publica care spune ca, in medie, bucurestenii pierd 4 ani din viata din cauza afectiunilor medicale generate de poluarea atmosferica, in conditiile in care Romania tocmai a fost condamnata de Curtea de justitie a UE pentru poluarea din Bucuresti, in conditiile in care au crescut afectiunile cardiace, in special la varstnici, in conditiile in care au crescut afectiunile respiratorii la copii. In toate aceste conditii, administratia publica din Bucuresti, Primaria Generala si cele 6 sectoare controlate de PSD doresc distrugerea spatiilor verzi”, a afirmat Nicusor Dan, la o conferinta de presa, tinuta pe malul lacului Colentina.

El a prezentat situatia Planurilor Urbanistice Zonale propuse de primarii de sector.

„Din punct de vedere juridic care este situatia? Avem un PUZ sector 1, din fericire, instanta a blocat procedura de aprobare a acestui PUZ sector 1 in care erau prevazute constructii inclusiv in padurea Baneasa si in Parcul Herastrau. PUZ sector 2 este elaborat, nu a fost votat inca de Consiliu General. PUZ sector 3 a fost suspendat de instanta. Tocmai instanta a considerat ca este nelegal ca un teren care are destinatia de spatiu verde sa i se schimbe destinatia in teren construibil. Pentru sectorul 4 a fost aprobat doar un PUZ pentru zona de sud, care este si el contestat in instanta. PUZ sector 5 a fost votat in urma cu aproximativ 10 zile de Consiliul General si e in procedura de verificare de catre prefectul municipiului Bucuresti. Sper ca prefectul sa il atace, la randul sau, in instanta. PUZ sector 6 a fost votat acum cateva luni si este, la randul lui, contestat in instanta. Suntem, deci, in situatia in care cetatenii si ONG-urile din Bucuresti se mobilizeaza pentru a lupta impotriva planurilor pe care Primaria le face impotriva lor si nu pentru locuitorii din Bucuresti”, a sustinut Nicusor Dan, citat de Agerpres.

El a mentionat ca este vorba fie de parcuri care sunt deja amenajate, cum ar fi Parcul Herastrau, Parcul Sebastian si Pantelimon, unde o parte urmeaza sau sunt propuse a deveni construibile, fie de zone care, in Planul Urbanistic General, au destinatia de spatiu verde si in aceste planuri urbanistice zonale de sector urmeaza sa devina zone construibile.

„Avem un exemplu. In spatele Stadionului Ghencea avem un teren viran de peste 20 de hectare care figureaza inca din anul 2000 in Planul Urbanistic General ca padure urbana si este exact ce lipseste locuitorilor din zona Ghencea, locuitorilor din zona Rahova – Ferentari care au un deficit mare de spatiu verde. Avem o dezvoltare accentuata in zona de sud, care merge catre Popesti. E foarte bine ca se dezvolta orasul in acea zona, poate ca ar trebui sa fie si niste crese si niste gradinite, dar oamenii nu vor avea un parc in apropiere”, a explicat Nicusor Dan.

El a mai sustinut ca este nevoie de spatii verzi in Bucuresti si in conditiile in care nu toate familiile isi permit sa plece in fiecare weekend pentru a scapa de poluare.

„Problema este ca nu e natural ca un locuitor al unui oras sa isi doreasca sa fuga din orasul asta in weekend. Si avem aceasta oportunitate extraordinara, in conditiile in care avem Parcul Herastrau care supraaglomerat, ca toate celelalte parcuri in weekend, avem aceasta oportunitate extraordinara de a amenaja malurile lacurilor ca locuri de recreere, de promenada pentru piste de biciclete, pentru practicarea sportului, pentru divertisment, adica ceea ce te face pe tine, ca bucurestean, sa iei autobuzul in loc sa iei masina sa te duci la mare sau la munte in weekend”, a mai spus acesta.

In opinia lui Nicusor Dan, ce se propune in PUZ-urile de sector este „pur si simplu o gluma”.

„Un sector este parte dintr-un oras, care este un organism viu. Un sector nu este un ghetou ca sa faci strategie de dezvoltare a sectorului 5 sau sectorului 6. Pentru a dezvolta un oras trebuie sa faci o strategie unitara de dezvoltare a transportului, a transportului public, inclusiv a transportului pe infrastructura CFR cu un metrou de suprafata. Cum poti sa faci asta intr-un sector cand inelul CFR trece prin toate cele sase sectoare? Deci, iata ca Bucurestiul a ratat o oportunitate de dezvoltare de 10 ani si in locul lui vine cu niste glume de PUZ-uri de sector platite de un ONG si facute de o firma condusa de un teolog, cateva dintre aceste PUZ-uri de sector. (…) In materia poluarii exista un principiu fundamental care spune ca poluatorul plateste si eu sunt foarte optimist ca poluatorul principal din Bucuresti – administratia PSD – va plati peste cateva luni si bucurestenii vor sanctiona”, a mai sustinut deputatul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

2 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

2 ore ago

Atac armat la o moschee din Afganistan. Cel putin cinci persoane au fost ucise, printre care o femeie si un copil

Mai multi indivizi inarmati au atacat o moschee din provincia Herat, vestul Afganistanului, luni seara,…

2 ore ago

Filipine acuza China ca i-a avariat doua nave in zona disputatului atol Scarborough

Filipine a acuzat marti paza de coasta chineza de hartuirea si de avarierea a doua…

2 ore ago

Netanyahu ignora apelul ONU: „Vom intra in Rafah si vom elimina batalioanele Hamas de acolo, pentru a obtine victoria totala”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat marti sa lanseze o operatiune militara in orasul Rafah,…

2 ore ago