externe

Noua descoperire, bolile de inima pot fi evitate si cu ajutorul legumelor cu frunze. Studiu pe 50.000 de oameni in decursul a 23 de ani

Riscul de afectiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei portii de legume cu frunze, conform unui studiu condus de oameni de stiinta din Australia, citat marti de Xinhua, anunta Agerpres.

Studiul, ale carui constatari au fost publicate marti in jurnalul stiintific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetatori de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia si Societatea de Oncologie din Danemarca.

Pe baza datelor colectate de la un numar de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate in decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca subiectii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate in nitrati prezentau o tensiune arteriala sistolica cu 2,5 mmHg mai mica. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare in comparatie cu restul populatiei studiate.

Potrivit cercetatoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o masura) de legume cu frunze, bogate in nitrati, poate reduce in mod semnificativ riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

Pe de alta parte, s-a constatat ca o crestere a acestei cantitati nu a oferit beneficii suplimentare.

”Oamenii nu trebuie sa ia suplimente pentru a-si spori nivelurile de nitrati, studiul demonstrand ca o masura de legume cu frunze pe zi este suficienta pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inima”, a precizat Bondonno.

Cercetatoarea a notat ca, desi aceasta abordare ofera beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale si insuficientei cardiace, este recomandata in special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afectiune care se caracterizeaza prin ingustarea vaselor de sange la nivelul membrelor inferioare, in acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.

Includerea unei portii de legume cu frunze in smoothie-uri preparate la blender reprezinta o modalitate accesibila de a spori consumul de astfel de alimente, pe langa includerea lor in salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomanda insa stoarcerea lor. ”Stoarcerea legumelor indeparteaza pulpa si fibrele”, a explicat ea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

O oră ago

„Pravda”, reteaua de dezinformare a Rusiei, „se extinde” in Europa in ciuda eforturilor de a o opri. Site-uri in 19 tari UE, „sute de articole pe ora”

Pravda, o retea de dezinformare controlatat de Moscova isi extinde influenta in UE, relateaza Euronews.…

34 de minute ago

O nava sub pavilion portughez a fost lovita in largul Marii Arabiei de o drona, starnind ingrijorari cu privire la capacitatile rebelilor Houthi

O nava de containere sub pavilion portughez a fost atacata de o drona in largul…

37 de minute ago

Campanie electorala de 1 Mai, Ciolacu promite salarii foarte mari: „Dupa ce am depasit Ungaria, sunt convins ca putem ajunge si Polonia”

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a promis miercuri, in timpul unei vizite electorale alaturi de Gabriela…

O oră ago

Liderul opozitiei din Canada, dat afara din sedinta parlamentului dupa ce l-a numit „tacanit” pe premierul Justin Trudeau

Liderul principalului partid de opozitie din Canada a fost dat afara marti din sedinta Camerei…

3 ore ago