externe

Nu Putin ar fi ordonat uciderea lui Alexei Navalnii. Ipoteza serviciilor americane este considerata ridicola de catre un consilier al disidentului

Serviciile secrete americane considera ca, probabil, nu presedintele rus Vladimir Putin a ordonat uciderea lui Alexei Navalnii, principalul critic al regimului de la Kremlin. Agentiile de informatii americane au stabilit ca uciderea politicianului de opozitie Alexei Navalnii, intr-o tabara de prizonieri din Arctica, in februarie, nu ar fi fost ordonata de Putin, conform celor relatate sambata de Wall Street Journal, transmite Reuters.

Navalnii, in varsta de 47 de ani cand a murit, era cel mai vehement critic intern al lui Putin. Aliatii sai, catalogati drept extremisti de catre autoritati, l-au acuzat pe Putin ca a ordonat uciderea acestuia si au declarat ca vor furniza dovezi pentru a-si sustine acuzatia.

Kremlinul a negat orice implicare a statului. Luna trecuta, Putin a calificat drept „trista” moartea lui Navalnii si a declarat ca era pregatit sa il predea Occidentului pe politicianul incarcerat, intr-un schimb de prizonieri, cu conditia ca opozantul sa nu se mai intoarca niciodata in Rusia. Aliatii lui Navalnii au declarat ca astfel de discutii au fost in curs de desfasurare.

Agentiile de informatii din SUA se bazeaza pe informatii clasificate

Wall Street Journal, citand persoane anonime familiare cu aceasta chestiune, a scris sambata ca agentiile de informatii americane au ajuns la concluzia ca Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnii in februarie.

Totusi, publicatia mentioneaza ca Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generala pentru moartea lui Navalnii, avand in vedere ca politicianul de opozitie a fost tinta autoritatilor ruse timp de ani de zile, a fost incarcerat pentru acuzatii despre care Occidentul a spus ca au fost motivate politic si a fost otravit in 2020 cu un agent neurotoxic. Kremlinul neaga implicarea statului in otravirea din 2020.

Reuters nu a putut verifica in mod independent informatiile continute in articolul Wall Street Journal. Ziarul a citat surse care au declarat ca aceasta constatare a fost „acceptata pe scara larga in cadrul comunitatii de informatii si impartasita de mai multe agentii, inclusiv Agentia Centrala de Informatii (CIA), Biroul Directorului de Informatii Nationale si unitatea de informatii a Departamentului de Stat”.

Evaluarea americana s-a bazat pe o serie de informatii, inclusiv unele clasificate, si pe o analiza a faptelor publice, inclusiv momentul mortii lui Navalnii si modul in care aceasta a umbrit realegerea lui Putin in martie, a precizat ziarul citand unele dintre sursele sale.

Un consilier al lui Navalnii, citat de ziar, Leonid Volkov, a calificat constatarile SUA drept naive si ridicole.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Partidul vicepremierului italian Matteo Salvini, dat in judecata de o tanara a carei imagine a fost folosita pentru un afis electoral rasist al acestuia

O femeie a carei fotografie a fost folosita fara acordul ei intr-o campanie de afisare…

12 minute ago

Presedintele Klaus Iohannis, la decernarea premiilor Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decat Romania”

Presedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul…

27 de minute ago

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

10 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

9 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

13 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

13 ore ago