life

Ocean pe Enceladus, luna a lui Saturn. Oamenii de stiinta afirma ca are un potential ridicat de a fi locuibila

Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are un potential ridicat de a fi locuibila deoarece oceanul sau ar putea fi bogat in fosfor dizolvat, un element important al vietii, insa nedetectat pe aceasta planeta a sistemului solar, dupa cum sugereaza un nou studiu, informeaza duminica agentia Xinhua, citata de Agerpres.

A doua luna descoperita in jurul lui Saturn, Enceladus, are o carapace groasa de gheata intr-un ocean subglaciar, formand un invelis in care oamenii de stiinta au gasit cinci elemente de baza ale vietii: carbon, hidrogen, azot, oxigen si sulf. Cu toate acestea, fosforul, un element esential, nu a fost gasit deocamdata.

Datorita absentei fosforului, care este o componenta indispensabila a oaselor, membranelor celulare si ADN-ului la oameni si animale, Enceladus a fost candva considerat de comunitatea stiintifica internationala drept nelocuibil.

Un grup international de cercetatori, condus de oameni de stiinta din China, a contrazis insa concluziile anterioare sustinand ca a descoperit fosfor sub forma de fosfati in oceanul acestei luni.

In cadrul studiului, cercetatorii au creat un model de interactiune apa de mare-roca pentru a simula geochimia fundului oceanic stancos al lui Enceladus. „S-a descoperit ca apa oceanica de pe planeta este foarte alcalina (foarte sarata) si lipsita de oxigen, asemanatoare cu apa gazoasa pe care oamenii o beau pe Pamant”, a declarat cercetatorul principal Hao Jihua de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din China.

Intr-un astfel de mediu gazos, ar dura aproximativ 100.000 de ani pentru ca fosforul sa se dizolve din rocile lui Enceladus in ocean.

Hao a remarcat ca un ocean de apa lichida ar fi putut exista timp de mai bine de 100 de milioane de ani pe Enceladus. Avand in vedere aceasta istorie potential indelungata, rocile planetei ar putea elibera in ocean cantitati considerabile de fosfor.

Studiul a fost publicat in jurnalul stiintific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Cu toate ca deocamdata prezenta fosforului nu este o certitudine, acest studiu ofera o referinta stiintifica pentru explorari viitoare ale potentialei existente a vietii pe Enceladus, potrivit cercetatorilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago