news

Orban, mesaj din Romania pe placul Moscovei: „Lavrov trebuie luat in serios. Ucraina niciodata nu va castiga razboiul impotriva Rusiei cu ofiteri instructori americani si cu armanent american”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca pentru incheierea razboiului din Ucraina este nevoie de o noua strategie in centrul careia sa se afle negocierile de pace, opinand ca acestea trebuie purtate intre Rusia si SUA.

Premierul Ungariei considera ca strategia europeana in acest acest razboi s-a bazat pe patru piloni gresiti, pornind, printre altele, de la premisa ca sanctiunile vor slabi Rusia si ca va exista o sustinere din partea intregii lumi, lucru care nu s-a intamplat.

„In acest razboi, strategia occidentala se construieste pe patru piloni. Este o strategie logica, rationala pe hartie, poate este bazata si pe cifre. Primul pilon este ca Ucraina nu e singura, ci prin instructori militari anglo-saxoni si cu armament NATO poate castiga razboiul impotriva Rusiei, asta e primul enunt. Al doilea enunt strategic este ca sanctiunile vor slabi Rusia si vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost ca consecintele economice ale sanctiunilor, care ne vor atinge si pe noi, vom fi capabili sa le gestionam, adica pe ei ii va durea mai mult iar pe noi mai putin. Si a patra ratiune strategica a fost ca lumea se va alinia in spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. In loc de asta, in urma acestei strategii minunate, situatia sta in felul urmator: stam intr-o o masina ale carei toate cele patru roti s-au dezumflat. Este evident ca astfel nu vom castiga nici un razboi. Ucraina niciodata nu va castiga razboiul impotriva Rusiei cu ofiteri instructori americani si cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a mentionat ca occidentalii trebuie convinsi sa elaboreze o noua strategie in cazul razboiului din Ucraina.

„Este o chestiune de onoare si o chestiune morala sa ne spunem parerea si punctul de vedere si sa-i convingem pe occidentali ca, in loc de rapoarte goale de victorie, sa elaboreze o noua strategie. Daca toate cele patru roti au pana, avem nevoie de o noua strategie in centrul careia nu se afla castigarea razboiului, ci negocierile de pace si formularea unei propuneri de pace corespunzatoare. (…) Treaba UE nu este sa stea de partea Ucrainei sau a rusilor, ci sa se incadreze undeva intre Ucraina si Rusia, asta ar fi esenta unei nou strategii”, a spus Orban.

In opinia premierului Ungariei, discursul rusilor trebuie luat in serios, atentionand ca alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decat sa prelungeasca razboiul, iar conflictul nu va fi incheiat decat in urma negocierilor ruso-americane.

„Daca il ascult pe domnul Lavrov este de parca as auzi un discurs de acum 30-40 ani, dar asta nu inseamna ca nu are sens ce spune, are sens. Si merita sa il luam in serios. Acum doua zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus ca vor inainta in Ucraina pana cand frontul va ajunge la o suficienta distanta ca ucrainenii cu armamentul lor sa nu poata atacat teritoriul Rusiei. Adica, cu cat dam din partea NATO arme mai moderne, rusii se vor duce cu atat mai departe in adancul Ucrainei. Fiindca ei sunt popor militar care se gandesc doar la siguranta si ii intereseaza doar faptul ca de pe teritoriul Ucrainei sa nu poata fi atacati. Si in momentul actual ceea ce facem ajuta, faciliteaza prelungirea razboiului, vrem, nu vrem. Asta inseamna, si merita sa ne imprietenim cu aceasta idee, ca nu vor fi negocieri de pace intre Ucraina si Rusia, cei care asteapta aceasta idee asteapta degeaba. (…) Din acest motiv, acest razboi va putea fi incheiat doar cu negocieri americano-ruse. Pana cand nu vor fi negocieri americano-ruse, nu va fi nici pace”, a sustinut Viktor Orban, citat de Agerpres.

Oficialul de la Budapesta a mai opinat ca acest razboi nu ar fi avut loc daca Donald Trump si Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

„Trebuie sa va spun ca daca am fi fost putin mai norocosi si presedintele SUA, in acest moment decisiv, ar fi fost Donad Trump si am fi reusit sa o convingem pe Angela Merkel sa nu plece (…), atunci acest razboi niciodata nu s-ar fi intamplat. Nu am avut noroc si acum suntem in razboi”, a precizat el.

Printre altele, premierul de la Budapesta a reafirmat pozitia Ungariei de a se mentine in afara conflictului, mentionand ca Ucraina are interesul de a atrage si alte tari in conflict.

„Ne vom mentine acea parere ca acesta nu este razboiul nostru. Ungaria este membra NATO si punctul nostru de pornire este ca NATO este mult mai puternic decat Rusia. Din acest motiv, Rusia niciodata nu va ataca o tara NATO. Aceasta propozitie, ca ei nu se vor opri la granitele Ucrainei, este o propozitie propagandistica ucraineana slaba. Eu ii inteleg, interesul lor este sa implice cat mai multe tari de partea lor in acest razboi, dar aceasta propozitie nu are nicio baza reala. Totodata, dupa ce suntem membri NATO si vrem sa ramanem pe dinafara in acest razboi, situatia noastra a devenit delicata, deoarece NATO si UE au decis ca desi nu vor fi parti beligerante, totusi vor transporta armament si vor pune sanctiuni grave asupra Rusiei, ceea ce inseamna, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem si noi in aceeasi situatie belicoasa, ca trebuie sa ajutam in asa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova sa nu simta sau sa nu considere o situatie in care noi ca NATO sau ca UE sa fim si formal parte beligeranta”, a mai spus Orban.

Premierul Ungariei a avut un discurs de peste o ora, care a fost intrerupt deseori de aplauze indelungi.

La inceputul discursului sau, un barbat a afisat un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pamant romanesc”, cu trimitere la motto-ul din acest an al Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, care este „Unele lucruri sunt eterne”. Persoana in cauza a fost huiduita de participanti si a fost scoasa din incinta de fortele de ordine.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, care amenintase cu demisia, anunta ca ramane in fruntea guvernului. Sotia sa este suspectata de coruptie

Pedro Sanchez, care a anuntat miercurea trecuta ca este gata sa demisioneze dupa anuntul privind…

43 de minute ago

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

4 ore ago

Trei romani, arestati in Franta dupa ce au furat bronz in valoare de 175.000 de euro din zeci de cimitire. Metalul il vindeau apoi in Germania

Trei cetateni romani au fost arestati in Franta, fiind acuzati ca au jefuit zeci de…

2 ore ago

Polonia intentioneaza sa mineze granita cu Rusia si Belarus, pentru a descuraja o eventuala agresiune din partea acestor tari

Waldemar Skrzypczak, fost comandant al armatei poloneze si fost ministru adjunct al apararii nationale, a…

2 ore ago

Rascoala a ambasadorilor Georgiei contra propriului guvern: „Viraj antioccidental al tarii, contravine intereselor nationale si Constitutiei”

Diplomatii georgieni au emis o declaratie in care afirma ca decizia partidului de guvernamant "Visul…

2 ore ago

Protestatarii anti-Israel au arborat steagul palestinian in locul drapelului american, la Universitatea Harvard – VIDEO

Protestatarii anti-israelieni de la Universitatea Harvard au arborat un steag palestinian intr-un loc rezervat de…

2 ore ago