news

Parlamentarilor PSD-ALDE nu le cere nimeni demisia? Inca o lege care a fost atacata de Iohannis la CCR a fost declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca Legea de modificare a OUG privind pescuitul si acvacultura este neconstitutionala in ansamblul sau.

Potrivit unui comunicat de presa, CCR a fost sesizata de presedintele Romaniei, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura este neconstitutionala, in ansamblul sau”, se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, judecatorii constitutionali au constatat ca intreaga problematica a privatizarii societatilor cu profil piscicol si a amenajarilor piscicole, aflate in portofoliul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tine de regimul juridic general al proprietatii, deci de domeniul legii organice, iar conditiile administrarii, concesionarii sau inchirierii bunurilor proprietate publica trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organica.

„Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura ar fi trebuit sa fie adoptata si votata ca lege organica (…). Totodata, intrucat dispozitiile art.I pct.17 din legea criticata modifica limitele speciale ale pedepsei cu inchisoarea pentru infractiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat ca acestea au un caracter organic si, in consecinta, legea supusa controlului de constitutionalitate trebuia votata si adoptata ca lege organica”, se mai arata in comunicat.

CCR a mai constatat ca, in conditiile in care forma adoptata de Camera Deputatilor modifica substantial configuratia initiativei legislative si a formei adoptate de Senat, au fost incalcate si dispozitiile constitutionale referitoare la principiul bicameralismului.

Pe 5 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale a Romaniei o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, considerand ca actul normativ incalca mai multe prevederi ale Legii fundamentale.

„Consideram ca, atat prin modul in care a fost adoptata, cat si prin continutul normativ, aceasta lege incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 15 alin. (2), ale art. 44 alin. (1) – (3), ale art. 45 coroborat cu art. 135, ale art. 73 alin. (3) lit. h) si m) raportat la art. 76 alin. (1) din Constitutie, precum si pe cele ale art. 75 alin. (3) din Constitutie”, se arata in sesizarea transmisa presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Parlamentul a transmis pe 21 martie presedintelui, in vederea promulgarii, Legea privind aprobarea OUG nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura.

Seful statului a invocat motive de neconstitutionalitate extrinseca.

„Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost adoptata in temeiul prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) ca lege ordinara, desi in continutul sau normativ se regasesc dispozitii care se incadreaza in domeniul de reglementare al legii organice”, a spus Iohannis.

El a aratat ca o prevedere stabileste masurile privind concesionarea, inchirierea sau privatizarea in domeniul piscicol. De asemenea, se prevede o noua atributie in sarcina Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, respectiv aceea de a privatiza societati comerciale cu profil piscicol si amenajari piscicole pe care le are in portofoliu in conformitate cu prevederile Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului. In plus, se instituie posibilitatea atribuirii directe – spre concesionare investitorilor – a terenurilor pe care sunt amplasate amenajari piscicole, precum si terenurile aferente acestora, din domeniul public sau privat al statului.

Presedintele Iohannis a precizat ca, pe fond, obiectul de reglementare al acestor dispozitii instituie posibilitati de punere in valoare a bunurilor proprietate publica sau privata a statului din domeniul specific al pescuitului si acvaculturii, sub forma concesionarii, inchirierii sau privatizarii, dupa caz.

„Toate aceste reglementari vizeaza regimul juridic general al proprietatii, cu privire la care art. 73 alin. (3) lit. m) din Constitutia Romaniei impune adoptarea de legi cu caracter organic”, a subliniat presedintele Iohannis in sesizarea adresata CCR.

El a adaugat ca CCR a statuat ca bunurile proprietate publica sunt inalienabile si pot fi concesionate ori inchiriate institutiilor de utilitate publica, numai in conditiile legii organice. De asemenea, seful statului a mentionat ca o alta prevedere modifica regimul sanctionatoriu aplicabil unor fapte stabilite in OUG nr. 23/2008, ce constituie infractiuni, ceea ce atrage incidenta Constitutiei ce prevede ca infractiunile si pedepsele se reglementeaza prin lege organica.

Klaus Iohannis a argumentat si ca in jurisprudenta sa Curtea Constitutionala a precizat faptul ca „este posibil ca o lege organica sa cuprinda, din motive de politica legislativa, si norme de natura legii ordinare, dar fara ca aceste norme sa capete natura de lege organica, intrucat, altfel, s-ar extinde domeniile rezervate de Constitutie legii organice”, dar sa nu vizeze criteriul material.

Seful statului a mai aratat ca actul normativ vizeaza materia legii organice si a fost adoptat de Camera decizionala, Camera Deputatilor, cu 162 voturi pentru, numar insuficient de voturi.

Iohannis a subliniat ca legea incalca principiul bicameralismului.

Totodata, presedintele a invocat si motive de neconstitutionalitate intrinseca. Astfel, el a indicat faptul ca actul normativ nu respecta principiul suprematiei legilor si nici principiul securitatii raporturilor juridice, invocand o decizie a CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

59 de minute ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

2 ore ago

Berlinul vrea sa doneze vila lui Goebbels. Daca nu sunt doritori, va fi demolata

Guvernul german vrea sa cedeze o vila detinuta candva de ministrul propagandei lui Adolf Hitler,…

2 ore ago

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

4 ore ago

Un europarlamentar german a fost grav ranit intr-un „atac electoral” in Dresda. Alianta pentru Germania (AfD), de extrema-dreapta, principala suspecta

Unul dintre principalii candidati socialisti, din Germania, pentru alegerile europarlamentare din iunie, Matthias Ecke, a…

4 ore ago

Rusia i-a „dat in urmarire” pe Volodimir Zelenski si Petro Porosenko. Pe lista urmaritilor se afla si prim-ministrul estonian Kaja Kallas

Pe pagina ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aparut un document in care este mentionat…

4 ore ago