Parlamentul European ar putea declansa o ancheta privind influenta Rusiei pe langa alesii europeni. Oligarhul „lui Putin”, Viktor Medvedciuk, in centrul atentiei

externe

Oficiali europeni l-au acuzat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk ca a mituit politicieni ca parte a unei operatiuni rusesti de influentare a acestora inaintea alegerilor europene, dupa cum a relatat Financial Times, pe 29 martie, scrie The New Voice of Ukraine. Temerile privind interferentele ruse cresc in aceasta  perioada premergatoare alegerilor pentru Parlamentul European (PE) care vor avea loc in iunie.

Potrivit sondajelor, electoratul inclina spre partidele de extrema-dreapta, care sunt mai sceptice in ceea ce priveste sustinerea Ucrainei impotriva Rusiei.

Potrivit informatiilor privind persoana care face obiectul anchetei, Rusia, de exemplu, a platit, in principal, pentru participarea politicienilor la forumuri de discutii, mai degraba decat sa plateasca direct pentru voturile sau discursurile lor in parlament.

„Avem de-a face cu dezinformare, nu cu spionaj”, a declarat o persoana apropiata anchetei, care a preferat sa ramana anonima.

La randul lor, oficiali cehi au declarat ca investigatia a fost efectuata in cooperare cu serviciile de securitate din Belgia, Olanda, Ungaria, Germania si Polonia.

Si autoritatile poloneze au confirmat ca au efectuat perchezitii si au confiscat zeci de mii de euro si dolari in numerar in cadrul unei operatiuni care a avut loc in 27 martie.

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a avertizat, de asemenea, liderii UE cu privire la acest pericol la summitul institutiei de saptamana trecuta.

„Asistam la incercari de promovare a dezinformarii si propagandei in multe tari, venite din partea unor actori ostili proiectului european”, a spus ea. „Aceasta este o amenintare pentru care trebuie sa fim pregatiti”.

Oficiali ai parlamentului European declara ca dezbat acuzatiile, dar ca investigatia ar putea dura luni de zile.

Schema de mita prin „Vocea Europei”

DW a scris si ea ca, pe 29 martie, mai multi membri ai PE au cerut o investigatie privind mituirea politicienilor europeni de catre Rusia. Potrivit agentiei germane, autoritatile cehe au dezvaluit o schema de mita legata in principal de site-ul Vocea Europei.

Concret, intr-o scrisoare adresata lui Metsola, sefa fractiunii Renew Europe and France din PE, Valerie Ayer, a cerut o ancheta interna „imediata si transparenta” in aceasta chestiune, mentionand ca, daca membrii actuali ai PE sau candidatii la viitoarele alegeri au luat bani de la guvernul rus sau de la reprezentantii sai, acestia ar trebui sa fie demascati si sa se ia masuri impotriva lor.

Autoritatile cehe au afirmat ca au descoperit o „retea de influenta finantata de Rusia”, care era implicata in raspandirea propagandei rusesti in Europa si in mituirea politicienilor europeni.

Dupa cum s-a dovedit, site-ul de stiri Vocea Europei face parte din aceasta schema, iar Viktor Medvedciuk – fost deputat ucrainean si apropiat al presedintelui Rusiei Vladimir Putin – se afla in centrul retelei, potrivit acestora.

Site-ul Vocea Europei ar fi publicat in mod regulat apeluri voalate ale unor politicieni europeni ca Ucraina sa nu mai fie ajutata, iar unii dintre autorii acestor apeluri, potrivit publicatiei cehe „Denik N”, au fost platiti pentru aceasta.

Potrivit publicatiei, este vorba de politicieni din Germania, Belgia, Franta, Ungaria, Olanda si Polonia. In special, site-ul a publicat interviuri cu membri ai partidului populist de dreapta „Alternativa pentru Germania”, respectiv parlamentarul PE Maximilian Kra si Petr Bystron, care este membru al Bundestagului. Autoritatile germane si-au exprimat deja ingrijorarea cu privire la ancheta ceha.

Anterior, premierul belgian Alexander De Kroo a declarat, de asemenea, ca membri ai PE au primit bani din partea Rusiei pentru a raspandi propaganda pro-Kremlin.

Ca reactie, ministerul ceh de Externe a impus sanctiuni impotriva lui Viktor Medvedciuk pe 27 martie. In comunicatul de presa al ministerului se afirma ca Medvedchuk a condus o „operatiune de influenta rusa” din Rusia in Republica Ceha prin intermediul Vocea Europei.

Site-ul web Vocea Europei este in prezent indisponibil, iar pagina din reteaua de socializare X a acestuia nu a mai postat nimic din acea zi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: