Parlamentul European lucreaza la o lege pentru reglementarea Inteligentei Artificiale. Viteza cu care reglementeaza este depasita cu mult de dezvoltarea AI

externe

parlamentul european, strasbourg

Expertii in inteligenta artificiala urmeaza, in general, una dintre cele doua scoli de gandire – fie ne va imbunatati enorm vietile, fie ne va distruge pe toti. De aceea, dezbaterea din aceasta saptamana din Parlamentul European privind modul in care este reglementata aceasta tehnologie este atat de importanta. Dar cum ar putea fi facuta inteligenta artificiala sigura? Iata cinci dintre provocarile care ne asteapta, scrie BBC.

Definirea inteligentei artificiale

Parlamentul European a avut nevoie de doi ani pentru a ajunge la o definitie a unui sistem de inteligenta artificiala – un software care poate „pentru un set dat de obiective definite de om, sa genereze rezultate precum continut, predictii, recomandari sau decizii care influenteaza mediile cu care interactioneaza”.

Saptamana aceasta, Parlamentul voteaza Legea privind inteligenta artificiala – primele norme juridice de acest tip privind IA, care depasesc codurile voluntare si impun companiilor sa se conformeze.

Ajungerea la un acord global

Sana Kharaghani, fosta sefa a Biroului britanic pentru Inteligenta Artificiala, subliniaza ca tehnologia nu respecta frontierele.

„Avem nevoie de o colaborare internationala in acest sens – stiu ca va fi greu”, a declarat ea pentru BBC News. „Aceasta nu este o chestiune interna. Aceste tehnologii nu se afla in granitele unei singure tari.

Dar nu exista inca niciun plan pentru un organism de reglementare a IA la nivel mondial, in stilul Natiunilor Unite – desi, unii au sugerat acest lucru -, iar diferitele teritorii au idei diferite:

  • -Propunerile Uniunii Europene sunt cele mai stricte si includ clasificarea produselor de inteligenta artificiala in functie de impactul lor – de exemplu, un filtru de spam pentru e-mailuri ar fi mai putin reglementat decat un instrument de detectare a cancerului.
  • -Regatul Unit integreaza reglementarea privind IA in organismele de reglementare existente – cei care spun ca tehnologia i-a discriminat, de exemplu, s-ar adresa Comisiei pentru egalitati.
  • -Statele Unite au doar coduri voluntare, iar legislatorii au recunoscut, in cadrul unei audieri recente a comisiei pentru IA, ca sunt ingrijorati ca acestea sunt la inaltimea asteptarilor.
  • -China intentioneaza sa oblige companiile sa notifice utilizatorii ori de cate ori este utilizat un algoritm de inteligenta artificiala

Asigurarea increderii publice

„Daca oamenii au incredere in el, atunci il vor folosi”, spune Jean-Marc Leclerc, responsabilul pentru afaceri guvernamentale si de reglementare din UE al International Business Machines (IBM) Corporation.

Exista oportunitati enorme pentru ca AI sa imbunatateasca viata oamenilor in moduri incredibile. Deja se intampla acest lucru:

  • -ajuta la descoperirea de antibiotice
  • -ajuta persoanele paralizate sa mearga din nou
  • -rezolvarea unor probleme precum schimbarile climatice si pandemiile

Dar cum ramane cu depistarea candidatilor la un loc de munca sau cu prezicerea probabilitatii ca cineva sa comita o infractiune?

Parlamentul European doreste ca publicul sa fie informat cu privire la riscurile asociate fiecarui produs de inteligenta artificiala.

Companiile care incalca normele sale ar putea fi amendate cu 30 milioane de euro sau cu 6% din cifra de afaceri anuala globala.

Dar pot dezvoltatorii sa prevada sau sa controleze modul in care produsul lor ar putea fi utilizat?

Decide cine scrie regulile

Pana in prezent, IA a fost in mare parte autocontrolata.

Marile companii spun ca sunt de acord cu reglementarea guvernamentala – „esentiala” pentru a reduce riscurile potentiale, potrivit lui Sam Altman, seful OpenAI, creatorul ChatGPT.

Iar fondatoarea Lastminute.com, baroneasa Lane-Fox, spune ca este important sa nu se asculte doar corporatiile.

„Trebuie sa implicam societatea civila, mediul academic, oamenii care sunt afectati de aceste modele si transformari diferite”, spune ea.

Actiuni rapide

Microsoft, care a investit miliarde de dolari in ChatGPT, doreste ca acesta sa „elimine corvoada de la locul de munca”.

Acesta poate genera raspunsuri in proza si text asemanatoare cu cele umane, dar, subliniaza Altman, este „un instrument, nu o creatura”.

Se presupune ca chatbots ar trebui sa ii faca pe lucratori mai productivi.

Iar in unele industrii, IA are capacitatea de a crea locuri de munca si de a fi un asistent formidabil.

Dar altele le-au pierdut deja – luna trecuta, BT a anuntat ca AI va inlocui 10.000 de locuri de munca.

ChatGPT a intrat in uz public in urma cu putin peste sase luni. Acum, acesta poate scrie eseuri, planifica vacantele oamenilor si trece examene profesionale.

Capacitatea acestor modele lingvistice la scara larga creste intr-un ritm fenomenal.

Iar doi dintre cei trei „nasi” ai inteligentei artificiale – Geoffrey Hinton si profesorul Yoshua Bengio – s-au numarat printre cei care au avertizat ca aceasta tehnologie are un potential urias de daunare.

Legea privind inteligenta artificiala nu va intra in vigoare cel putin pana in 2025 – „mult prea tarziu”, spune Margrethe Vestager, sefa UE pentru tehnologie.

Aceasta elaboreaza un cod voluntar provizoriu pentru acest sector, alaturi de SUA, care ar putea fi gata in cateva saptamani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: